Hirdetés

Benzinturizmus: van, aki 8 ezer forintot spórol egy tankolásnál

Garai Kitti portré Garai Kitti

Újfent kiderült, hogy nálunk a legdrágább jelenleg az üzemanyag, a környező országokban sokkal jobban megéri a tankolás. Sok magyar már a nagy bevásárlást is külföldön intézi.

A magyar határ közelében, egy romániai töltőállomáson átszámítva 535 forint a 95-ös benzin literje, míg a dízel 625 forint. Sok magyar idejár át tankolni, azt mondják, rengeteget spórolnak rajta. 

"Tankolni azóta járok ki, mióta rájöttem, hogy itt legalább 110 forintot spórolunk a benzinen. A gázolajnál pedig minimum 100 forintot. Egy 80 literes tanknál ez 8 ezer forintos különbség" - mondta egy magyar férfi, aki épp megtankolta az autóját a romániai benzinkúton. De sokan a bevásárlást is inkább a szomszédban végzik el, ugyanis az élelmiszerek árán is spórolni tudnak.

A csekély különbözet ellenére vannak olyanok is, akik inkább Szlovákiában töltik meg az autójukat üzemanyaggal. Itt a 95-ös benzin körülbelül 620 forint, míg a dízel literenkénti ára 650 forint. Egy benzinkutas arról számolt be, hogy a forgalmuk 10 százalékát teszik ki a magyar autósok jelenleg.

Már Horvátországban is olcsóbb az élet, mint nálunk

Hivatkozás másolása

"Eljött az a nap, amikor Horvátországban olcsóbb az üzemanyag és bevásárlás, mint Magyarországon" - jelentette ki Oláh Sándor az RTL Híradónak. Itt az árak jóval kedvezőbbek, mint Magyarországon, és még mindig ársapka rögzíti a legmagasabb elkérhető árat. Oláh Sándor beszámolója szerint a benzin körülbelül 525 és 550 forint között mozog, a dízelért pedig 600 forintot kell fizetni. 

Szlovéniában a legkedvezőbbek az üzemanyagárak

Hivatkozás másolása

Egy szentgotthárdi férfi a híradónak elárulta: a 95-ös benzin literenkénti ára 524 forint, a gázolaj pedig 598 forint Szlovéniában. 

A holtankoljak.net szakértője, Bujdos Eszter úgy véli, jelenleg nincs esély az árak tartós csökkenésére. Inkább azt jósolja, hogy ezen a szinten maradnak az üzemanyagárak nálunk is és a környező országokban is.

A benzinturizmus az ezredforduló környékén is megfigyelhető volt, a magyarok akkor is átjártak a környező országokban tankolni, aztán ez sokáig szünetelt. A piaci árak bevezetésével azonban újra beindult, a magyaroknak jobban megéri turistáskodni a benzinért.

    Mennyibe kerül a benzin és a gázolaj Magyarországon?

    Bővebben Bezárás

    Bár Magyarországon a kiskereskedelemben jelenleg eltérően alakulnak az üzemanyagárak, mint a nagykereskedelemben, ettől függetlenül is sok pénzt ott kell hagynunk a töltőállomásokon. A holtankoljak.net adatai szerint szerda délelőtt a 95-ös benzin literenkénti átlagára 629,6 forint volt magyar kutakon, míg a gázolajért 691,9 forintot kellett fizetni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés