Hirdetés

Elegük lett a benzinkutasoknak a kormányból: két napig nem nyitnak ki a töltöőállomások Olaszországban

Garai Kitti portré Garai Kitti

Betelt a pohár az olasz benzinkutasoknál, kedd este országos sztrájkot kezdtek a kormány energiapolitikájával szemben. A töltőállomások egy része egy napig, míg mások két napig tartanak zárva.

Az olasz városokban kedd este héttől, az autópályákon pedig este tíz órától indult a sztrájk, ami egyes töltőállomásokon akár csütörtök estig is tarthat - írja az MTI. A minimális szolgáltatás garantálására a városokban a benzinkutak tizenkét és fél százaléka a sztrájk alatt is üzemel, az autósztrádákon pedig minden száz kilométeren biztosítani kell egy nyitva tartó állomást.  

A benzinkutasok év eleje óta elégedetlenek, ugyanis január elsejével Giorgia Meloni vezette kormány eltörölte azt az adókedvezményt, amelyet az ukrajnai háború kirobbanása után vezettek be. Mint ismert, az állam tavaly februárban még harminc eurócentet vállalt át a tankolások árából, majd ősztől a kedvezményt a felére csökkentette, most pedig véget vetett az üzemanyagárak támogatásának. A kormány ehelyett most közvetlenül próbál segítséget nyújtani a családoknak és a vállalkozásoknak.

Azonban a kormány intézkedése miatt január elsejétől megdrágult az üzemanyag Olaszországban: a benzin és a gázolaj literenkéni ára megközelítette és túl is lépte a két eurót. A kormány spekulációval vádolta meg a kutak fenntartóit, az üzemeltetők azonban elutasították, hogy őket tegyék felelőssé.

A kormány törvényrendeletet fogadott el, miszerint a kutakon, a kijelzőkön látható literenkénti ár mellett fel kell tüntetni azt az országos átlagárat is, melyet a környezeti tárca naponta kalkulál. Ezt az előírást az üzemanyag-állomások jelentős része nem tartotta tiszteletben - írják.

A magyar kutakon sem olcsó most az üzemanyag, ráadásul mint azt a Naphíre megírta, a Mol mától megemeli a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát is. A benzin ára bruttó 10 forinttal, míg a gázolajé 5 forinttal fog emelkedni, azonban mivel a hazai benzinkutak az elmúlt két hétben eltérően alakították a kiskereskedelmi árakat, így nehéz megjósolni, hogy milyen árak várnak az autósokra mától.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés