Hirdetés

Tarthatatlan állapotok uralkodnak a benzinkutakon, de még nagyobb baj jöhet

Garai Kitti portré Garai Kitti

Több száz benzinkútnál van üzemanyaghiány országszerte, a szakértők egyöntetűen úgy vélik, hogy tarthatatlanná vált az ársapka. Abban bíznak, hogy a kormány még az év vége előtt visszavonja az intézkedést, ugyanis a jelenlegi körülmények között még nagyobb bajok lehetnek az ellátással. 

Mint ismert, legutóbb december 31-ig hosszabbították meg az üzemanyag-ársapka határidejét, azonban elképzelhető, hogy hamarabb visszavonja azt a kormány. A szerdai kormányinfón ugyanis Gulyás Gergely azt mondta, hogy aggasztóvá vált a helyzet.

A Mol szerint a jelenlegi helyzetet a Barátság kőolajvezeték akadozása, valamint az olajszállításokat és a finomított termékeket érintő szankciók teszik kiszámíthatatlanná. Ezt pedig csak tetézi, hogy a Dunai Finomító pénteki üzembe helyezését is el kellett halasztani műszaki problémák miatt - írja az atv.hu.

Grád Ottó, az Ásványolaj Szövetség elnöke szerint csak az lehetne megoldás, hogy szűkítik a kedvezményezettek körét. 

„Reméltük mi, az olajvállalatok, hogy talán december elsejével meg is szűnik, hiszen folyamatosan jeleztük, hogy a jelenlegi piaci körülmények között a finomítói nehézségek mellett az ellátási problémák egyre inkább mélyülni fognak, biztos vagyok benne, hogy január elseje után már nem lehet majd fenntartani” – fogalmazott Grád Ottó.

A Holtankoljak.hu alapító tulajdonosa, Bujdos Eszter is úgy véli, hogy nem állnak fenn az ársapka feltételei, ezért hamarabb véget érhet az árstop. 

"Elképzelhető, hogy akár ezt megelőzően születik majd egy nagyon hirtelen döntés, tehát ha bejelentésre kerül az ársapka eltörlése, az biztos, hogy olyan módon történik, hogy nagyon rövid határidővel, akár 1-2 órát követően a bejelentés után” – mondta az ATV Híradónak Bujdos, aki szerint az ársapka kivezetése után akár három hónapba is telhet, hogy minden benzinkúton korlátlanul lehessen tankolni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés