Hirdetés

Nagy a baj a magyar benzinkutakon, egyre kevesebbet tankolnak a magyarok

Nap Híre portré Nap Híre

A kutak arról számoltak be, hogy idei január-februári időszak minden idők legrosszabb üzeanyag-fogyasztását hozta. Ráadásul a KSH adatai is azt mutatják, hogy a magyarok egyre kevesebbet tankolnak. Bajba kerülhetnek a töltőállomások?

Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője az Economx.hu-nak elmondta, hogy nem csak az üzemanyagok ára tehet arról, hogy egyre kevesebb az üzemanyag-fogyasztás a hazai töltőállomásokon. "Ezen a piacon 5-10 forintos mozgás egy héten bellül teljesen normális, nincs benne rendkívüli, főleg azóta, hogy 600 felett van a literenkénti átlagár" - mondta a szakember.

Arról is beszélt, hogy 5 forintos árnövekedésnél 50 literes tankot vizsgálva 250 forintot spórolhatunk meg, ha az emelés előtt beállunk a sorba tankolni, de ráadásul egyre ritkábban tankoljuk tele az autót. Az ügyvezető szerint a fővárosban átlagosan 5-10 ezer forintért tankol a lakosság, ám vidéken nagyon sokan tankolnak mindössze 1-3 ezer forintért, ezt azonban egyre több helyen korlátozzák a kutak, mert ezek a rövid tankolások a kútoszlopoknak sem tesznek jót.

A portál felidézte, hogy Nagy Márton a napokban azt nyilatkozta, van egy megállapodásuk a Magyar Ásványolaj Szövetséggel, amely szerint az árainknak a régiós középmezőnybe kell tartozni, és ha ez megváltozik, beleavatkoznak az árakba. Bujdos Eszter azonban úgy véli, nincs szükség a beavatkozásra, mert valóban a középmezőnyben vannak az üzemanyagárak a régióban. 

Ennyibe kerülnek az üzemanyagok a szomszédos országokban:

Hivatkozás másolása
  • Magyarországon a benzin 620, a gázolaj 640 forint,
  • Romániában 570 és 600,
  • Szlovénia 591 és 603,
  • Horvátországban 600 és 655,
  • Ausztriában 632 és 669,
  • Szlovákiában 643 és 638.

A KSH adataiból is szinte minden hónapban az derül ki, hogy a magyarok keveset tankolnak az elmúlt évekhez képest. Ebből nagyon úgy tűnik, hogy még a versenyképes ár is nagyon fájó az embereknek.

Sajnos igazolnom kell, hogy a KSH nem téved: valóban sokallják az emberek ezt az árat. Ez abból is kitűnik, hogy a kutak beszámolói alapján az idei január-februári időszak minden idők legrosszabb üzemanyag-fogyasztását hozta. Ezzel nem lehet vitatkozni, ám meglátásom szerint ez már nem csak az árakra vezethető vissza. Most is, ha kinézek az ablakon, négy rollerest látok elsuhanni előttünk, s azt látom, hogy az emberek egyre tudatosabbak a költéseiket illetően, egyre többen leteszik az autót. Ezt mutatja a vármegyebérletek magas eladási száma is. De egy valamit nem szabad elfelejtenünk: a bezuhanó építőiparhoz tartozó gépjárművek sem járnak a kutakra, az a sok-sok kamion mind ott áll a telephelyen és nem kerül beléjük gázolaj, ez pedig hozzátesz, hogy a fogyasztási számok ilyen alacsonyan maradtak az elmúlt időszakban

- fogalmazott Bujdos.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés