Hirdetés

Beleroppanak az autósok, olyan drága lesz az üzemanyag Magyarországon

Garai Kitti portré Garai Kitti

Mostantól megint jobban fog fájni a tankolás a magyar autósoknak, ugyanis a benzin ára 10 forinttal drágul, így literenként 652 forintot kell ott hagynunk a töltőállomáson. 

Mint azt a Naphíre megírta, a kormány egy hónappal ezelőtt eltörölte az üzemanyagárstopot. Decemberben több alkalommal is csökkentek árak a hazai kutakon, most azonban ennek is vége. Már hétfőn is magasabb árak várták az autósokat, mától pedig még drágább lesz a benzin és a gázolaj. A benzin literenkénti ára 10 forinttal lesz drágább, így az 652 forintra emelkedik. A gázolaj literje pedig 4 forinttal lesz drágább,  így 720 forintra nő az ára.

Az RTL Híradó riportja szerint a környező országokban lényegesen olcsóbb az üzemanyag, mint Magyarországon. Szlovéniában átlagosan a harmadával, Romániában és Horvátországban az ötödével, Ausztriában pedig a tizedével kevesebbet kérnek érte – írták. 

„Déli szomszédainknál, Szlovéniában és Horvátországban 50-70 vagy akár 90 forinttal is kevesebbe kerülhet egy liter üzemanyaga a hazai árakhoz képest” – mondta a Híradónak Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője.

Bár az olaj világpiaci ára mostanra már az egy évvel ezelőtti szintre csökkent, az itthoni árakon ez nem érzékelhető, részben azért, mert a forint 15 százalékkal gyengébb a dollárhoz képest, mint tavaly ilyenkor.

"A forint sokat gyengült az utóbbi időszakban az euróhoz és a dollárhoz képest. Ez az üzemanyag drágaságának egyik oka. A másik pedig az állami adóztatás mértéke” – magyarázza Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

Utoljára 5 hónapja volt ilyen magas a benzin ára Magyarországon, ám akkor az árstop miatt csupán a cégeknek és a külföldieknek kellett a 700 forintos literenkénti árat kifizetniük. A GKI szerint az olaj iránt élénkülhet a kereslet a világpiacon, ezért heteken belül hasonló szintre drágulhat az üzemanyag.  

"Várhatóan visszatérünk a korábbi időszak 700 forint fölötti üzemanyagáraihoz. Sőt a rosszabbik verzió esetén, ha a forint újra elkezd gyengülni a dollárhoz vagy az euróhoz képest, akkor ennél jóval nagyobb áremelés is elképzelhető” – figyelmeztet Molnár László.

A Híradó megkérdezte a kormányt, hogy csökkentik-e az üzemanyagokat terhelő adókat, de erre nem válaszoltak. Szerintük a szankciók a hibásak a magas üzemanyagárakért.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés