Hirdetés

Drámai kijelentést tett a honvédelmi miniszter: "A békéhez erő kell"

Nap Híre portré Nap Híre

Az Európai Unió országai közül egyedül Magyarország kiált azonnali tűzszünetért és a béketárgyalások megkezdéséért - jelentette ki a honvédelmi miniszter az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban a hivatalos Facebook-oldalára szerdán feltöltött videóban.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az Európai Unió (EU) honvédelmi minisztereinek toledói találkozójáról jelentkezve hangsúlyozta, további százmillió eurókat akarnak költeni fegyverszállításokra, és hatalmas a nyomás Magyarországon, hogy ezt engedje el és hagyja jóvá.

Magyarország a béke és a stabilitás mellett áll ki minden szinten, minden fórumon

- hangoztatta, hozzátéve, hogy az ukrajnai háborúnak gyors katonai megoldása nem lesz, és hiába halnak meg emberek százezrei, az EU-s országok nem hajlandóak változtatni azon álláspontjukon, hogy fegyverrel folytassák a háborút.

A miniszter elfogadhatatlannak nevezte, hogy Ukrajna az OTP Bankot a háborút támogató pénzintézetek listáján tartja. Közlése szerint azt az uniós miniszterek spanyolországi tanácskozásán is leszögezte, hogy ameddig ez így lesz, addig Magyarország nem hajlandó további tárgyalásokat folytatni erről a pénzügyi keretről.

Kitért arra, hogy a világ biztonsági helyzete a háborút leszámítva sem mutat "túl rózsás képet" - a tárcavezető a nyugat-balkáni stabilitás veszélybe kerülését, valamint az afrikai Száhel-övezet demokratikus kormányainak összeomlását említette -, ezért Magyarországnak továbbra is a békéért és a stabilitásért, és nem a tömbösödésért, a szekértáborokért és a szankciókért kell küzdenie.

"Folytatjuk ezt a munkát, mert béke kell, a békéhez pedig erő kell" - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés