Hirdetés

Bejött a török elnök alkuja, Erdogan megkapja a vadászgépeket

Morvay Péter portré Morvay Péter

Törökország részéről Erdogan elnök némileg váratlanul már a NATO-csúcs előestéjén hozzájárulását adta a svéd csatlakozáshoz, legalábbis megígérte azt, hogy a török nemzetgyűlés elé terjeszti jóváhagyásra a csatlakozást. 

A döntés annyiban meglepő, hogy a török államfő egy nappal korábban az európai uniós csatlakozás konkrét menetrendjéhez kötötte ennek a lépésnek a megtételét.

Ezt a feltételt többek között Olaf Scholz német kancellár azonnal elutasította, Erdogan mégis engedett.

Elemzők szerint Erdogan klasszikus keleti alkumódszert alkalmazott: bedobott egy olyan teljesíthetetlen követelést, miközben a célja nem ez, hanem egy másfajta ajánlat elfogadtatása.

Ez pedig az amerikai F-16 vadászgépek szállítása, amit most úgy tűnik, hogy meg is kapott.

Megtört a mosolyszünet: kezet fogott a török elnök és a svéd miniszterelnök
Megtört a mosolyszünet: kezet fogott a török elnök és a svéd miniszterelnök Euronews

Az előzményekhez tartozik, hogy Törökország 2021 októberében közölte: 20 milliárd dollár értékben vásárolna F-16-os repülőgépeket az amerikai Lockheed Martin fegyvergyártótól, valamint mintegy 80, a már meglévő harci gépekhez való modernizációs csomagra is bejelentette igényét. 

Az ügylet azonban megrekedt az amerikai kongresszus ellenvetései miatt. Ennek okairól Somkuti Bálint hadtörténész a Hetek podcast adásában elmondta:

„Évekkel ezelőtt Törökország Patriot légvédelmi rakétákat kért az Egyesült Államoktól, azonban nem kapott meg. Ezt követően orosz S-300-as nagyhatótávolságú légvédelmi rendszert vett, és emiatt az Egyesült Államok kizárta a Törökországot az F-35-ös programból, holott egyébként bizonyos alkotórészeket, a szárnyaknak bizonyos részét ott is gyártották volna Törökországban.”

Ez a befagyott állapot most oldódni látszik, amiben nyilván szerepe van Erdogan újraválasztásának is, amelyet, ha nem is lelkesen, de a NATO-szövetségesek is elfogadtak. 

Elemzők azt is hozzáteszik, hogy a mostani megállapodás még nem jelenti Svédország automatikus csatlakozását. Erdogan ugyanis csak arra tett ígéretet, hogy a török nemzetgyűlés elé terjeszti a döntést, míg 

Joe Biden azt erősítette meg, hogy beszél a kongresszussal a vadászgépek ügyében. 

A végleges döntésig még bármikor bekövetkezhet olyan provokatív esemény, mint a stockholmi Korán-égetés, ami miatt úgy tűnt, Törökország ragaszkodni fog a vétójához. 

Érdekes módon azonban a másik feltételről, a Svédországba menekült, és a török álláspont szerint terroristának minősített kurd aktivisták kiutasításáról nem volt szó az NATO-csúcs előtt alkuban.

Ezzel a török döntéssel már csak Magyarországnak kell megerősítenie a csatlakozást, vélhetően erről is lesz szó az Orbán Viktor által a hét második felére összehívott háromnapos kormányülésen.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés