Hirdetés

Bejelentést tett a rendőrség a magyar határról

Nap Híre portré Nap Híre

Az ukrán-magyar határszakaszon 4324-en léptek be Magyarországra hétfőn, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4007-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

A beléptetettek közül a rendőrség 24 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

Vonattal 61 ember - köztük 26 gyermek - érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve - tudatta az ORFK.

Friss hír az orosz-ukrán háború kapcsán, hogy Sanna Marin finn miniszterelnök nyitottnak mutatkozott hétfőn arra a lehetőségre, hogy Finnország felajánlja Ukrajnának F-18-as vadászrepülőgépeit, amelyeket hamarosan a modernebb F-35-ös típusra cserélnek le.      Finnország több F/A-18 Hornet típusú harci repülővel rendelkezik, és 2021 decemberében jelentették be, hogy megrendeltek 64 darab F-35A típusú gépet a Lockheed Martin amerikai gyártótól. 

"Finnországba új F-35-ösök érkeznek. Amikor a régi gépeket leselejtezik, tárgyalhatunk arról, miként lehet őket tovább hasznosítani" - mondta Sanna Marin újságíróknak.

A finn kormányfő múlt pénteken már Kijevben is felvetette annak lehetőségét, hogy Helsinki leselejtezett vadászgépekkel támogathatná a jövőben Ukrajnát. Finnországban ez a kijelentése bírálatokat váltott ki amiatt, hogy erről az ajánlatról a kormányfő - sajtójelentések szerint - előzetesen nem egyeztetett az államfővel és a védelmi miniszterrel. Petteri Orpo finn ellenzéki vezető szerint a Sanna Marin olyan "óvatlan" ígéretet tett, amelyet nem lehet majd betartani.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés