Hirdetés

Itt a titkos Barca-recept? - tényleg lefizethette a bírókat Messi egykori klubja

Garai Kitti portré Garai Kitti

Kitört a botrány, a spanyol ügyészség vádat emelt az FC Barcelona mint jogi személy ellen a játékvezetői bizottság alelnökének történt kifizetések miatt - számolt be az M4Sport.

A Diário As még februárban adott hírt arról, hogy az FC Barcelona 2016 és 2018 között 1,4 millió eurót utalt át a spanyol szövetség játékvezetői bizottság alelnöke, José Maria Enriquez Negreira egyik cégének. A klub és a cég sem tagadta, hogy átutalások történtek, azonban az állításuk szerint nem azért fizetettek a katalánok, hogy a mérkőzéseket befolyásolják, hanem hogy a játékosokat felkészítsék játékvezetésből, illetve a játékvezetőkre.

A nyomozás tavaly májusban kezdődött, az ügyészek már 2001 és 2018 közötti kifizetéseket is vizsgáltak. A vád szerint a Barcelona azért fizette Negreirát, hogy pénzért cserébe a klub által játszott mérkőzéseken tendenciózusan a Barcelona javára intézkedjen és bírói döntéseket szorgalmazzon. 

Szintén korrupcióval vádolják a Barcelona korábbi elnökét, Josep Maria Bartomeut, aki 2014-2020 között volt a Barcelona élén, valamint Sandro Rosellt, aki 2010-2014 között volt a katalán klub első embere, akárcsak magát Negreirát. Az ügyészek kereskedelmi dokumentum meghamisításával is megvádolták az ügyben érintett feleket. 

Az ügyészek szerint a Negreira tulajdonában lévő cégeknek történt kifizetések összértéke több mint 7,3 millió euró, a Barcelonát pedig folytatólagosan elkövetett üzletszerű korrupcióval vádolják.

Ha a vád beigazolódik, személyek esetén akár négyéves börtönbüntetés is kiszabható, a klubot pedig kizárhatják a bajnokságból és komoly pénzbüntetéssel sújthatják.

A La Liga ezért nem vizsgálódik

Hivatkozás másolása

A La Liga már korábban közölte, hogy nem vizsgálódhat az ügyben, mivel az események több mint három évvel ezelőtt történtek. „Az ilyen jellegű szabálysértések a mi szabálykönyvünkben három évvel a történtek után elévülnek” – nyilatkozta Javier Tebas ligaelnök februárban.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés