Hirdetés

Banki adathalászat: 8 millió forintja bánta hiszékenységét, a rendőrség visszaszerezte a pénzt

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Egészen elképesztő történetről számolt be a magyar rendőrség: egy férfitől nyolcmillió forintot csaltak ki adathalászok, ám a történet végül pozitív fordulattal ért véget.

Egy magyar pénzintézet nevében telefonált egy nő január 12-én a szigethalmi férfinek. Meséje szerint adathalász támadás érte a folyószámláját és arról faggatta, feltűnt-e valami furcsaság a legutóbbi utalásai alkalmával.

Gyakorlatilag választ sem várva adta át a kagylót „bankbiztonsági kollégájának”, aki az Anydesk nevű alkalmazás letöltését kérte a férfitől, majd tovább adta a vonalat egy harmadik ügyintézőnek. 

További kérdések záporoztak, kiegészítve különböző tájékoztatásokkal: jegyzőkönyv készül az adathalász támadásról, amit ímélben megküldenek az ügyfélnek, majd be kell menni egy bankfiókba és új számlát kell nyitni, mert az adatai elérhetővé váltak. Annak érdekében, hogy a számlán lévő 8 millió forintot ne tudják illetéktelenek megszerezni, biztonsági okból egy technikai számlára kell átutalni a pénzt. Hozzátette: persze személyesen is intézheti valamelyik fiókban, de hát az beletelhet néhány napba, addig pedig a pénze nincs biztonságban.

A férfi elhitte és átutalta. A nő továbbra is vonalban maradt, időről időre kérdéseket tett fel, a hosszúra nyúlt ügyintézés kezdett furcsának tűnni, ezért egyik kollégája közben felhívta a pénzintézet ügyfélszolgálatát; rendben van-e az ilyen típusú tranzakció. Nem volt rendben, mire a nő hang kapott kérdést, válaszul letette a telefont és elérhetetlenné vált. A férfi azonnal letilttatta a számláját és a bankkártyáját, ám a pénze visszaszerzésére a szigetszentmiklósi rendőrök közreműködéséig várnia kellett.

Miután a férfi szembesült azzal, hogy átverték, feljelentést tett a rendőrségen, a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság munkatársai pedig beindították a gépezetet. Haladéktalanul intézkedtek a 8 millió forint visszaszerzésére, és nekiláttak a tettes azonosításához.

Öt nap alatt rájöttek, ki az, akihez elvándoroltatták a kicsalt összeget. Több vállalkozás nevén lévő folyószámlákon keresztül akarták végérvényesen eltüntetni a milliókat, ám a nyomozóknak sikerült még aznap megakasztani a folyamatot és a cégek ügyvezetőjét is elszámoltatták.

A 45 éves kállósemjéni férfit január 17-én fogták el otthonában. Kihallgatásán nem tett panaszt a gyanúsítás ellen, bár állítása szerint fogalma nem volt arról, honnan származnak a milliók. Ellene pénzmosás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folyik - letartóztatása mellett - az eljárás. Társai azonosítása, felkutatása és elfogása érdekében a rendőrök megtették a szükséges intézkedéseket. A nyomozás szélesítése is feladat, hiszen csekély az esély arra, hogy a tetteseknek ez volt az egyetlen próbálkozásuk.

Meghatódott az áldozat amikor megtudta: megvan a pénze
Meghatódott az áldozat amikor megtudta: megvan a pénze police.hu

A nyomozók az őt ért kár megtérítéséről és kicsalt pénze visszaszerzéséről szóló hírt január 23-án újságolták el az áldozatnak. Ugyan 10 ezer hiányzott, de a férfi meghatódva fogadta, hogy a rendőrök 7 millió 990 ezer forintot számára.

A rendőrség tanácsai - amit NE csináljon:

Hivatkozás másolása
  • ne telepítsen ismeretlen alkalmazást!
  • ne adja meg idegennek netbankja, bankszámlája adatait, PIN, illetve CVC kódját!
  • ne engedélyezzen idegennek távoli hozzáférést!
  • ne utaljon idegennek pénzt!
  • ne higgye el a banki ügyintézés ilyetén módját, ellenőrizze vissza számlakezelő pénzintézeténél!

Ha mégis áldozattá vált, azonnal tegyen feljelentést, mert amint a mellékelt példa mutatja, csak a rendőrök közreműködésével van remény a kár megtérítésére!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés