Hirdetés

Pattanásig feszült a helyzet Koszovóban - Újabb háború törhet ki Európában?

Nap Híre portré Nap Híre

Aggasztó kijelentést tett a koszovói külügyminiszter, ami nem kecsegtet túl sok jóval.

Donika Gervalla-Schwarz koszovói külügyminiszter hétfőn kijelentette, hogy a szerb csapatösszevonás Koszovó határán, illetve a szerb kormány retorikája és modszerei azt a magatartást idézik szerinte, amelyet Oroszország tanusított Ukrajnával szemben éppen a háború megindítása előtt.

Egyúttal a tárcavezető az Európai Uniót is felszólította arra, hogy tegyen lépéseket és akár Szerbia tagjelöltségének felfüggesztésével kényszerítse csapatai visszavonására Belgrádot - írja az ATV. A politikus szerint "az elmúlt években példátlan méretű csapatösszevonás rossz érzéseket kelt" Koszovóban, mivel nem tudni, hogyan reagál arra a nemzetközi közösség.  

Aleksandar Vucic szerb elnök nem fogja annyiban hagyni, hacsak nem hangzanak el világos szavak tetteinek várható következményeiről

- fogalmazott Gervalla-Schwarz, megjegyezve, hogy ez magában foglalhatja akár a Szerbiának szánt uniós források és az ország tagjelölti státuszának felfüggesztését is.

Vucic a múlt héten leszögezte, hogy nem áll szándékában a hadsereget Koszovó területére vezényelni és visszahívja a csapatokat, a konfliktus további eszkalációja ugyanis ártana Szerbia európai uniós törekvéseinek. Kijelentette továbbá, hogy Szerbia nem növelte a koszovói határ közelében állomásozó katonák számát: tavaly 14 ezer, jelenleg csak 7500 szerb katona tartózkodik ott, a tervek szerint pedig hamarosan ezt a számot négyezerre csökkentik.

Az amerikai kormány a múlt pénteken közölte, hogy Washington figyelemmel kíséri a szerb katonáknak a koszovói határon történő, feszültséget keltő felvonultatását, a NATO pedig további békefenntartó haderő mozgósítását engedélyezte Koszovóba, valamint a feszültségek azonnali csökkentésére szólította fel a feleket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés