Hirdetés

Brutálisan drágul a balatoni lángos idén nyáron

Garai Kitti portré Garai Kitti

Mint azt korábban a Naphíre is megírta, idén nyáron durván megdrágul a fagyi, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke legalább 10-15 százalékos áremelkedésre számít. Most kiderült, hogy a balatoni lángos árai is az egekbe szöknek, a magyarok egyik kedvenc nyári étele akár 20-30 százalékkal is drágább lehet.

A G7 cikke szerint a téli szünet után márciusban megnyitotta kapuit a vendégek előtt a Badacsony Bisztró. Az éttterem frissített étlapja azonban nem várt "meglepetést" okozott, ugyanis tavaly nyár óta a lángosokat jellemzően 25-45 százalékkal árulják drágábban. 

Az étlap szerint a sima lángos 650 forint helyett 950 forintba kerül idén, a sajtos lángosért 990 forint helyett 1350 forintot kell fizetni, míg a sajtos-tejfölös 1250 forintról 1550 forintra drágult. A lap cikke szerint ráadásul ez a vendéglátóhely még az olcsóbbak közzé tartozik, egy tavalyi körkép alapján 30-ból csak kettő helyen volt a sima lángos 800 forintnál olcsóbb. 

A Badacsony Bisztró tulajdonosa a portálnak azt mondta, bízik abban, hogy idén már nem fog emelni az árakon, ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy a nyári szezonig míg 10 százalékkal emelkedik a lángosok ára. "Ha tudok, megmaradok ezeknél az áraknál, de ez nem rajtam múlik" - mondta. 

Ugyan a legtöbb balatoni büfé még nem nyitott ki, de az biztos, hogy nagy a bizonytalanság az étteremtulajdonosok körében, sokan nem tudják megmondani egyelőre, hogy milyen árakkal terveznek. Ugyanis nemcsak az alapanyagok áremelkedése sújtja őket, de a Balatonnál már évek óta nehézséget okoz a munkaerőhiány. De nehezen küzdenek meg a sokkoló energiárakkal és bérleti díjakkal is a tulajdonosok, ráadásul a kisebb büféknél a hatósági érak kivezetésétől is félnek.

“Azért sem tudok még árat mondani, mert ahhoz azt is meg kell nézi, hogy a szomszédok, kollégák hogyan áraznak” – tett hozzá még egy szempontot egy több mint 20 éve működő keszthelyi büfé tulajdonosa. A férfi elárulta, még egy beszállítójával sem beszélt, illetve a területbérleti szerződést sem újította meg, amiért egyébként évente 15 százalékos emelést szoktak kérni. A tervek szerint azonban a sima lángos tavalyi 700 forintos árát 900-ra emelik, a sajtos-tejfölösét pedig 1500-ról 1900 forintra.

Egy balatonlellei lángosos tulajdonosa is hasonló mértékű, 20-30 százalékos emeléssel számol. Mint mondta, a közeli nagykereskedőknél 30 százalékos áremelés volt tavalyhoz képest, így muszáj lesz ahhoz igazítaniuk az árakat. 

Ugyanakkor van olyan is, aki – egyelőre – nem is emelt a sima lángos árán. Egy alsóörsi büfében – amely már megnyitott – ugyanúgy 1000 forint a sima lángos, mint a tavaly, bár a sajtos-tejfölös 200 forinttal 1700-ra drágult. 

A büfék tulajdonosai szerint idén nehezen lehet majd lángost kapni 900 forint alatt, a sajtos-tejfölös ára pedig akár a 2000 forintot is elérheti. A legtöbb étteremvezető úgy véli, hogy az elmúlt évek legnehezebb időszaka jön idén nyáron. "Túléltünk két pandémiás meg egy háborús nyarat, de ez lesz a legnehezebb. Mostanra fognak az emberek úgy leereszteni anyagilag, hogy örülünk, ha lejönnek egyáltalán hozzánk” – mondta a keszthelyi lángosos.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés