Hirdetés

Bajban vannak a kiskereskedők, akár tömeges boltbezárások is jöhetnek

 portré

Idén a karácsonyi szezon sem hoz könnyebbséget a nem alapvető cikkek kereskedelmével foglalkozó vállalkozásoknak. A bevásárlóközpontokban levő, nagyobb üzletláncok részeként működő kiskereskedő: a rezsiemelkedés, az infláció és az egyre drágább valuta teljesen ellehetetleníti működésüket.

Nagyon nehézzé vált a nem alapvető cikkek kereskedelmével foglalkozó vállalkozások helyzete. Jelenleg a háztartások leginkább az élelmiszerekre költenek, ezután jön a rezsifizetés. Ha marad is elköltendő pénze a családoknak, azt leginkább a hitelek vagy más adósságok kifizetésére fordítják. A ruhák, cipők vásárlása utolsó helyre került a magyar családoknál, sőt az utazás és a műszaki cikkek beszerzése és csökkent. Ezek mellett pedig a kiskereskedőknek szembe kell nézniük a rezsiemelkedéssel is. 

Szakérők szerint két kiskereskedelmi üzletág biztosan túlélheti a jelenlegi helyzetet: a nemzetközi láncokhoz tartozók és az alapvető szükségleti cikkeket és élelmiszert árusítók. A többiek zöme legfeljebb tavaszig marad életben – prognosztizálja felmérései alapján az mfor.hu.

A lap azt írja, az üzletközpontok tulajdonosainak nem érdeke a bérleti díjak csökkentése és csak néhány kivételes esetben képzelhető el, hogy engedményt adjanak. 

Sugár György, a Boston Group ügyvezetője szerint csak a nagyok élhetik túl a jelentős veszteséget, amit a vásárlási hajlandóság csökkenése és a zuhanó forintárfolyam okoz.

A központokban működő és kevés egységet működtető magyar tulajdonú boltok 20-30 százaléka végleg bezárhat 

- vélekedett az ügyvezető.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés