Hirdetés

Bajban a Balaton: kritikusan alacsony a víz szintje

 portré

A tó vízszintje legalább 12 centivel alacsonyabb a normálisnál, talán a következő hetekben nőhet a csapadék mennyisége, ami megoldást hozhat.

A szakemberek szerint azért lenne fontos, hogy a Balaton tavasszal elérje a vízszint maximumot, hogy a nyári szezon végéig elegendő legyen a vízmélység a hajózáshoz és a strandoláshoz. Ráadásul a kevés csapadék miatt az alacsony vízszint nem jó az állatvilágnak - adta hírül az atv.hu.

Talán az elkövetkező hetekben lehulló csapadék normalizállja a magyar tenger vízszintjét
Talán az elkövetkező hetekben lehulló csapadék normalizállja a magyar tenger vízszintjét Pixabay

„Kisebb a víznyomás, alacsonyabb a vízoszlop és ilyenkor az iszapban levő gázok (kénhidrogén, ammónia) sokkal gyorsabban felszabadulnak, mivel az iszap is jóval melegebb, és a lebomlási folyamatok is gyorsabbak. Ezek a gázok pedig sejtmérgek, melyek megjelenésekor bekövetkezik a halpusztulás” – figyelmeztetett Májer József, a Pécsi Tudományegyetem biológus professzora.

De az alacsony vízszint a vitorlás turizmusnak sem jó, így ha nincs csapadék, más megoldáshoz kell folyamodni. „Ha nem szeretnénk lemondani Balatonról, és egy elmocsarasodott horgásztóként tekinteni rá, fontos, hogy meginduljon a tervszerű, kompromisszumokon, és együttgondolkodáson alapuló vízkotrás, mederkarbantartás” – tette hozzá Búzás Attila, a Yachtclub Keszthely táredzője.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés