Baj van: víz alá süllyedhet Rio de Janeiro

  • Nagyvilág
Garai Kitti portré Garai Kitti

Cheryl Tay, a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem munkatársa és kollégái műholdas felvételekből azt állapították meg, hogy a brazil város két négyzetkilométere víz alá süllyedhet 2030-ra - írta az ATV.

A kutatók 48 nagyváros süllyedését elemezték 2014 és 2020 között. Mint írták, a süllyedés egyik oka, hogy a globális felmelegedés okozta jégolvadás megemeli a tengerek szintjét, veszélybe sodorva sok tengerparti várost. A mostani tanulmányból viszont kiderül, hogy a talajvíz vagy a földgáz elvezetése miatti süllyedés, illetve és az épületek súlya alatt tömörödő talaj még ennél is komolyabb gondot okozhat.

Korábbi elemzések alapján a tengerek szintje évente körülbelül 3,7 milliméterrel nő, míg a friss eredmények szerint több városnál egyes területek évente 20 milliméterrel süllyednek az utóbbi okok miatt.

A szakértők szerint sürgős intézkedésekre lenne szükség a süllyedés ellen, vagy különben Rio de Janeiro mintegy két négyzetkilométernyi területe víz alá kerülhet éveken belül. 

Cimkék:
  • víz alá süllyed
  • Rio de Janeiro
Nap Híre a Facebookon. Friss hírek és történetek. Ma mindenki erről beszél. Csatlakozz és mondd el a véleményed. Látogass el Facebook oldalunkra
Ha van a témához kapcsolódó sztorid, írd meg nekünk a szerkesztoseg@naphire.hu címre! Írj nekünk emailt

Ez is érdekelhet