Hirdetés

Az "álláshirdetés", amire nem biztos, hogy szívesen jelentkeznek majd

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Felhívást intézett a pilótákhoz és a szakemberekhez Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter, hangoztatva, jelentkezzenek azok, akik "hajlandóak és képesek" az amerikai F-16-os vadászgépek használatára és irányítására, csatlakozzanak Ukrajna védelméhez.

A politikus akkor közölte felhívását, amikor az ukrajnai Odessza város médiaközpontjában találkozott a dán ügyvezető védelmi miniszterrel, Troels Lund Poulsennel. Reznyikov közölte: a felhívás azoknak a pilótáknak szól, akik képesek az F-16-os típusú harcigépek irányítására és hajlandóak részt venni a háborúban. "Nyitva áll előttük az ajtó" - mondta a tárcavezető az MTI beszámolója szerint.

Az Egyesült Államok egyelőre elutasította, hogy F-16-os harci gépeket küldjön Ukrajnának. Joe Biden amerikai elnök kijevi látogatása során februárban kijelentette, hogy Ukrajnának most még nincs szüksége a repülőgépekre, mert - miként rámutatott -, az Egyesült Államok egyelőre más fontos fegyverzetet biztosít.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter korábban kifejezte meggyőződését, miszerint az ukránoknak jelenleg nagy hatótávolságú légvédelmi rendszerekre van szükségük, az F-16-os többcélú vadászgépek a konfliktusnak ebben a szakaszában nem tudnak segíteni Ukrajnának.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés