Hirdetés

Figyelmeztetik az autósokat a vadászok, szerintük téves információ terjed

Nap Híre portré Nap Híre

Hatályba lépett egy kiegészítés, ám úgy tűnik, ez nem hoz olyan radikális változást, mint sokan gondolták.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet és az Országos Magyar Vadászkamara szerint semmilyen újdonságot nem hoz magával a július 1-től hatályba lépett kiegészítés, ez csupán egy értelmező rendelkezés, amely jogszabályi szintre emelte át az eddig is bevett bírói gyakorlatot - írja a vezess.hu

A kiegészítés szerintük csupán egyértelműsíti, hogy a polgári törvénykönyvben meghatározottak szerint nem tekinthető felróhatóságnak, rendellenességnek a vadállomány természetes mozgása. 

Véleményük szerint ez teljesen logikus rendelkezés a törvényhozó részéről, elvégre a vadgazdálkodó szervezetek a vadállományt csupán kezelik, nem képesek hatással lenni az állatok helyváltoztatására, természetes viselkedésére.

Ezt korábban a bírói gyakorlat figyelembe vette ugyan a perek többségében, jogszabályba rögzítve azonban nem volt, ezt orvosolta a kiegészítés. Azaz a vadgázolásokhoz kapcsolódó felelősség tekintetében nincs változás.

A szervezetek által kifogásolt sajtóhírek szerint július óta a vadgazdálkodó is követelhet kártérítést a vadat gázolótól. Azonban ez a lehetőség eddig is adott volt, és szerintük a vadászok szinte soha nem éltek vele.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés