Hirdetés

Veszély leselkedik az autósokra, erre nagyon figyeljenek

Garai Kitti portré Garai Kitti

A télies időjárás, a jegesedés és a nagy napi hőingás miatt egyre több kátyút találhatnak az utakon az autósok, a mostani időszakban akár százezres nagyságrendben fordulhatnak elő kockázatos úthibák. 

A vezess.hu azt írja, a forgalmas utakon ilyenkor akár órák alatt kialakulhat egy nagyobb kátyú, és az általános tapasztalat az, hogy még az adott útszakaszt jól ismerő autós is gyanútlanul belefut egy-egy gödörbe. 

Mint írták, a legtöbb kátyúkár defekt, ám ezek egy részében a felnit is javítani kell. Gyakran előfordul azonban olyan eset is, hogy sérül a futómű, sőt szélsőséges esetben személyi sérüléses baleset is lehet a kátyúba futás következménye, ami már milliós nagyságrendű kártérítéssel járhat.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy kátyúbiztosítás híján az autósoknak az illetékes útkezelőnél kell bejelenteniük a kárt. Lakott területen kívül ez a Magyar Közút Nonprofit Zrt., míg lakott területen belül ilyen ügyekben az adott önkormányzat megfelelő szerve, illetve Budapest fő- és tömegközlekedési útjain a Budapest Közút Zrt. az illetékes.

Az elbírálás során az útkezelők általában a nem megfelelően dokumentált kártérítési igényeket elutasítják, de esélytelenül próbálkoznak azok is, akik úthibára figyelmeztető jelzőtáblával ellátott útszakaszon szenvednek ilyen balesetet - emelte ki a szakportál, hozzátéve, hogy a megfelelő dokumentációra még akkor is szükség van, ha az autósnak van kátyúbiztosítása. 

Mit kell tenni, ha belefutunk egy kátyúba és kárt okoz az autónkba?

Hivatkozás másolása
  • Fontos, hogy az autós maradjon a helyszínen, mert tanúkat vagy hatósági jegyzőkönyvet csak így tud szerezni.
  • Autópályán lehetőség szerint a legközelebbi biztonságos helyszínen kell megvárni az útellenőrt.
  • Célszerű minél több fényképet készíteni a kátyúról és a sérülésről, ügyelve arra is, hogy a helyszín ezek alapján jól beazonosítható legyen.
  • A fényképek mellett érdemes az esetleges tanúk elérhetőségét is megszerezni, a kártérítés folyósításáig pedig meg kell őrizni a sérült alkatrészeket is

Egyébként a kátyúkárok kétharmadát az első negyedév során jelentik az autósok.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés