Hirdetés

Rohamtempóban növekszik a magyar gyerekek száma az osztrák iskolákban

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A legfrissebb adatok szerint csak a tavalyi évben 1367 magyar diákot írattak be osztrák intézményekbe a szülők. Kiderült az is, hogy a 2010/11-es tanévben még alig 2000 magyar gyermek tanult az osztrák közoktatásban, a tavalyi tanévben azonban a számuk a 10 ezret is meghaladta. A magyar diákok aránya az általános iskolák alsó tagozataiban és a politechnikumokban a legmagasabb.

A G7 legfrissebb cikkében arról számolt be, hogy a közoktatásban növekszik, viszont a felsőoktatásban csökken a magyar tanulók száma Ausztriában. Ennek az lehet az oka, hogy az osztrák egyetemeken elvárás a magas szintű német és/vagy angol nyelvtudás, ami a hazai közoktatásban nem olyan hangsúlyos terület. Összességében viszont mégsem esett vissza a felsőoktatásban tanuló magyarok száma.

Kiemelték, hogy egyre többen választottak az alacsonyabb színvonalú állami és magánfőiskolákat. Utóbbiak körébe tartozik a Bécsbe települt CEU is, ahol szintén sok magyar hallgató tanul.

Az elmúlt 15 évben az ausztriai iskolában a magyar gyerekek száma a nyolcszorosára emelkedett, ezzel a magyarok vezetik az Ausztriában tanuló külföldiek ranglistáját.

Az adatokból egyébként arra lehet következtetni, hogy a határ menti lakosok, ingázók közül egyre többen íratják inkább osztrák iskolába a gyermekeiket. Burgenlandban, ahol sok magyar állampolgár dolgozik, például 10 757 alsósból 1038 tanul magyarul.

Ráadásul a határ mentén élők nincsenek nehéz helyzetben iskolaválasztáskor, ugyanis két tannyelvű általános iskola van Őrszigeten és Alsóőrön is, míg Felsőpulyán, Felsőőrön, Rohoncon és Újhodászon két tannyelvű osztályok vannak. További nyolc településen kötelező magyar tananyag van, 640 osztályban pedig szakköri foglalkozásban tanítanak magyarul.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés