Hirdetés

Brutálisan emelkedhet a nyugdíj januárban

Garai Kitti portré Garai Kitti

Hamarosan kiderül, hogy a kormány mit tervez a 2023-as érve. A nyugdíjakat tekintve a várható infláció mértéke a legfontosabb kérdés. A Portfolió egy hónappal ezelőtti elemzői felméréséből az volt kiolvasható, hogy jövőre a pénzromlás átlagos éves üteme 15,7 százalék lehet.

A friss elemzői körképből azonban az derült ki, hogy jövőre még magasabb lehet az infláció átlagos értéke, amely 15,9 százalékot jelent. Vagyis egy hónap alatt az elemzők felfelé módosították a jövőre várható inflációs várakozásukat. És úgy tűnik, a benzinárstop eltörlése sem segít a helyzeten: az eddig tervezettnél korábbi megszüntetése önmagában 2 százalékponttal emeli az inflációt, jövőre is.

A lap szerint jövőre az éves átlagos infláció közel lehet a 18 százalékhoz. Ha ez bekövetkezik, akkor 1997 óta nem látott drágulás jönne jövőre. 

A hírek szerint a kormány kivár az új makrogazdasági prognózis megalkotásával az MNB inflációs jelentésének megjelenéséig. Ám ha a jegybank is az elemzőkhöz hasonló inflációs számot prognosztizál jövőre, és ezt a kormány a magáévá teszi, akkor akár 18 százalékhoz közeli emelésben részesülhetnek a nyugdíjasok - írták.

Így eszerint a novemberben 174 500 forintra emelkedett átlagnyugdíj összege januártól (egy 18%-os emelést feltételezve) akár 205 ezer forint fölé is emelkedhet.

Hivatkozás másolása
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés