Hirdetés

Veszélyben a Föld? Hatalmas aszteroida közelít a bolygónk felé

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A csillagászok már nyolc éve vizsgálják az aszteroidát.

A Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) közlése szerint a mai nap folyamán egy olyan aszteroida lép be a Föld pályájába, amelyet már évek óta követnek a szakemberek. A csillagászok ugyanakkor felhívták a lakosság figyelmét, miszerint nem valószínű, hogy kárt tenne a Földben, azonban a legrosszabbra is felkészültek.

A NASA azt is közölte, hogy számításaik szerint szombaton magyar idő szerint 12 óra 20 perc körül lép be a Föld hatáskörébe a 130 méter átmérőjú, 2023 HT4 névre keresztelt óriásszikla (tehát már valószínűleg be is lépett, vagy perceken belül bekövetkezik).

Bár a szikla közel fog elhaladni a Földhöz, viszont egészen kicsi a valószínűsége annak, hogy kárt tesz a bolygóban. Ráadásul az aszteroida kisebb sebességgel halad, mint egy átlagos űrszikla - írja az Index.

A csillagászok szerint akkor sem kellene pánikra készülni, ha esetleg becsapódna, mert a NASA-nak megvannak a megfelelő eszközeik az ilyen helyzetek kezelésére. Legrosszabb esetben egy rakétával térítenék el a Föld pályájáról.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés