Hirdetés

Rendkívüli hír jött az aszpartamról: tényleg rákkeltő a zéró kóla édesítőszere?

 portré

A WHO és a FAO is állásfoglalt az aszpartám egészségre gyakorolt hatásáról.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) élelmiszer-adalékanyagok biztonságosságának értékeléséért felelős tudományos testülete és az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) és WHO közös szakértői bizottsága (JECFA) ismét megerősítette az aszpartám biztonságosságát. 

Bár a napokban az a hír járta, hogy a WHO rákkeltőnek fogja nyilvánítani az aszpartámot, ez még sem így történt.

Hivatkozás másolása

A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség üdvözölte a döntést, akik hangsúlyozták, hogy az egészségügyi célok elérésében fontos szerepe van az édesítőszereknek.

A WHO szervezeteinek megállapítása összhangban van a több mint 90 globális élelmiszerbiztonsági ügynökség megállapításával, amelyek megerősítették a mesterséges édesítőszer biztonságosságát, beleértve az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot, amely kétszer is felülvizsgálta az aszpartámot, valamint az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságát - írja a napi.hu.

"A JECFA ismét megerősítette az aszpartám biztonságosságát, miután alapos, átfogó és tudományosan szigorú felülvizsgálatot végzett" – mondta Frances Hunt-Wood, a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) főtitkára. Az aszpartámot az IARC 2B besorolásba helyezték, ahova egyébként korábban több savanyított zöldséget is. 

Az aszpartám, mint minden alacsony vagy teljesen kalóriamentes édesítőszer, ha kiegyensúlyozott étrend részeként használják, nem okoz gondot. A fogyasztók ráadásul így könnyen tudják csökkenteni a cukorfogyasztásukat. Az általános egészséges étrend és életmód részeként az aszpartám felhasználható a cukorfogyasztás csökkentésére vonatkozó egészségi célkitűzések elérésére, sőt akár segíthet a túlsúly és a cukorbetegség kezelésében, valamint a fogak egészségének megőrzésében is. 

Elmondásuk szerint az édesítőszerek segítettek megreformálni az élelmiszerek receptjeit, aminek köszönhetően csökkent az elhízottak és a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők száma. Az üdítők pedig mindeközben képesek voltak megőrizni a fogyasztók által megszokott és szeretett ízvilágot.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés