Hirdetés

Végre kiderült az igazság az aszpartámról

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Az édesítőszer kockázati besorolásának módosítása ugyan "nagy viharokat" kavart a médiában, ám a tudomány jelen állása szerint nincs ok a pánikra.

Az elmúlt időszakban Magyarországon a figyelem középpontjába került az aszpartám, miután több celeb és influenszer is egy üdítőitalt kezdett reklámozni, kiemelve, hogy az aszpartámmentes. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) élelmiszer-adalékanyagok biztonságosságának értékeléséért felelős tudományos testülete és az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) és WHO közös szakértői bizottsága (JECFA) azonban mindenkit megnyugtatott, és ismét megerősítette az aszpartám biztonságosságát

Most a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is azt közölte: egészséges, kiegyensúlyozott étrend mellett nem okozhat problémát az aszpartám nevű édesítőszer jelenléte az élelmiszerekben, üdítőitalokban - írja az MTI.

A NAK tájékoztatása szerint mivel a szakértői bizottság az elfogadható napi beviteli értékét a korábbi 40 milligramm per testtömegkilogramm szinten tartotta, ezért az élelmiszeripar szereplőinek sem kell változtatniuk a receptúrán.

Ha mégis az aszpartám kiváltása mellett döntenek, azt csak a fogyasztói hangulat indokolja - tették hozzá.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés