Hirdetés

Botrányos árverés: 430 millióért kelt el Hitler órája

Morvay Péter portré Morvay Péter

Egy amerikai árverésen 1,1 millió dollárért (430 millió forint) kelt el egy óra, amely állítólag Adolf Hitleré volt.

Az órát feltehetően 1933-ban adták Hitlernek. A névtelen licitáló által megvett Huber-óra egy horogkeresztet ábrázol, és az AH monogramot vésték bele.

Zsidó vezetők elítélték az aukciót a marylandi Alexander Historical Auctions árverés előtt. Az aukciósház - amely már korábban is árult náci emléktárgyakat - azonban azt mondta a német médiának, hogy célja a történelem megőrzése.

Az óra termékkatalógusa szerint az órát valószínűleg születésnapi ajándékként kapta a fasiszta vezető 1933-ban, abban az évben, amikor Németország kancellárja lett. 

Az aukciósház ismertetője szerint az órát akkor vitték el, amikor 1945 májusában 30 francia katona megrohamozta a Berghofot, Hitler hegyi menedékhelyét. A feltételezések szerint az órát ezután továbbértékesítették, és több generáción keresztül öröklődött egészen mostanáig.

Az árverés további tárgyai között szerepelt egy ruha, amely Hitler feleségének, Eva Braunnak a tulajdona volt, náci tisztviselők dedikált képei és egy sárga szövetből készült Dávid-csillag, amelyre a „Jude” szót nyomtatták.

Menachem Margolin rabbi, az Európai Zsidó Szövetség elnöke a BBC-nek elmondta, hogy a tranzakció „azoknak ad támogatást, akik idealizálják azt, amit a náci párt képviselt”.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés