Hirdetés

Elbúcsúzhatunk az árstopoktól? Itt az ideje a szakértő szerint

Garai Kitti portré Garai Kitti

Mint azt a Naphíre megírta, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy látja, hogy kedvezően alakul az infláció és a forint árfolyama. A növekedés és a fogyasztás visszaesése is abba az irányba mutat, hogy újra kell gondolni az ársapkák fenntartását. "Lassan meg kell tervezni az árstopok kivezetését, ehhez kezdenek összeállni a szükséges feltételek" - jelentette ki Parragh László. 

A Pénzcentrum ezen kijelentés kapcsán makrogazdasági elemzőket kérdezett az árstopról, valamint arról, hogy mikor vonhatják vissza ezt az intézkedést. A lap megjegyezte, az árstopok kivezetése már novemberben is felmerült az Agrárszektor Konferencián, ahol Édes Tamás, a Felelős Élelmiszergyártó Szövetségének elnöke már kifejtette: súlyos bajokat okoz ez az intézkedés, és ahogy lehet, véget kell vetni neki.

Virovácz Péter, az ING vezetője is úgy véli, hogy véget kell vetni az intézkedésnek, ugyanis nemcsak fenntarthatatlan, hanem súlyosan káros is. 

"Minél hamarabb ki kell vezetni az árstopokat, mert durván piactorzító hatásuk van. Egyrészt valóban adott némi segítséget a családoknak, csakhogy gyorsan hiány is lépett fel több árstopos termékből, másrészről pedig gyorsan kiderült az is, hogy a kereskedők más termékekben igyekeztek realizálni azt a kieső profitot, ami az árstoppal kiesett. Több termék esetében tavaly február óta beszélhetünk árstopról, ami nagy károkat is okozott" - mondta Virovácz, aki szerint az árstopok kivezetése meglöki majd a vágtató inflációt, de ennek hatása elenyésző ahhoz képest, ha folytatódik a jelenlegi helyzet. 

A szakértő szerint az infláció 0,2-0,3 százalékos emelkedése nem ellensúlyozza azt, amit jelenleg más termékek szándékos drágításával el kell szenvedniük a magyaroknak. "Az árstopos termékekről leeső profitot más termékekbe vezették át a kereskedők" - mondta. 

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője úgy véli, most reális esély van megszabadulni az árstoptól, mert a kereskedelem nem tarthatja fenn a jelenlegi állapotot, és csak további hiányjelenségekkel kell szembenézniük, ha nem történik hamarosan változás. 

"Piactorzító, és rendkívül káros az árstop intézménye. Egyfelől a hiányjelenség, másfelől a hosszas időhúzás, ami még nehezebbé teszi mindezt, így biztos vagyok abban, hogy hamarosan ki fogják vezetni. Ami árstop maradt az élelmiszereken, nem érte el azt a célját, hogy csökkenjenek az élelmiszer-kiadások: minden nem árstopos termék ára emelkedett. Reális esély van arra, hogy az eredetileg meghirdetett áprilisi időpontban most már valóban elköszönhetünk az árstopoktól" - vélekedett a lapnak a CIB Bank elemzője. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés