Hirdetés

Friss hírek érkeztek az árstopokról, eddig maradhatnak velünk

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Mint ismert, az élelmiszerárstopot az Orbán-kormány tavaly januárban vezette be először hat alapvető élelmiszerre, azonban a listát ősszel további két termékkel kiegészítették.

A kormány azóta az árstop határidejét többször is meghosszabbította jelenleg április 30-ig érvényes, hosszabbításáról vagy megszüntetéséről április közepén dönthetnek. A Világgazdaság információi szerint azonban az élelmiszerek rögzített árát további három hónappal is kitolhatják, ami azt jelentené, hogy nyárig mindenképpen velünk maradnának.

A Kormányinfókon is gyakori téma az árstop, múlt héten Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter például úgy fogalmazott, hogy a drágulás mérséklését szolgáló intézkedéseket az infláció érezhető csökkenéséig fenntartják. A szakemberek szerint azonban március-április folyamán alig lehet érezhető csökkenésre számítani, ráadásul a tavaszi hónapokban bőven 20 százalék fölött alakulhat az infláció.

Az elemzők számításai szerint a februári 25,4 százalékos drágulás után, márciusban 24,7, áprilisban pedig 23,5 százalékos lehet a fogyasztói árak emelkedése, de még májusban és júniusban is 20 százalék fölött alakulhat. Így, ha figyelembe vesszük Gulyás Gergely szavait, akkor szinte biztos, hogy az árstopok nem fognak megszűnni április 30. után sem.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés