Hirdetés

Arsene Wenger kiosztotta a németeket: a politikusok is felelősek a kiesésért

Morvay Péter portré Morvay Péter

Továbbra is téma a német labdarúgó válogatott kiesése a katari világbajnokságon. Arsene Wenger szerint a politika elvonta a játékosok figyelmét, de ezért nem csak a sportolók a felelősek.

Korábban már a belga Eden Hazard és a brit Alan Shearer is bírálta a német szakvezetést, hogy feleslegesen belevitték a csapatot egy olyan ideológiai vitába, ami egyértelműen a teljesítmény rovására ment.

Most az Arsenal egykori legendás edzője, Aresene Wenger is megszólalt a témában. A most 72 éves szakember – aki jelenleg a FIFA globális labdarúgás-fejlesztési vezetője – egyetért azokkal, aki a politikát tartják felelősnek a német válogatott kudarcáért.

Arsene Wenger szerint már a nyitómérkőzés előtt megpecsételődött a németek sorsa
Arsene Wenger szerint már a nyitómérkőzés előtt megpecsételődött a németek sorsa

Mint ismert, a 2014-ben még világbajnokságot nyert együttes idén már másodszor esett ki a csoportkörben. 

A japánok elleni nyitómérkőzés előtt napokig ment a vita a FIFA-val és a katari szervezőkkel azért, hogy a játékosok viselhessék az LMBTQ-programot népszerűsítő „OneLove” karszalagokat.

A csapatra jelentős nyomás nehezedett a Katarba utazó német kormánytagok, valamint sport kommentátorok részéről is, akik demonstratív módon viselték a szivárványos jelképeket, miközben 

a német labdarúgó szövetség végül meghátrált a FIFA tiltás előtt.

Nancy Faeser német belügyminiszter "OneLove" karszalaggal demonstrált a nyitómérkőzés előtt
Nancy Faeser német belügyminiszter "OneLove" karszalaggal demonstrált a nyitómérkőzés előtt

Végül a Japán elleni mérkőzés előtt a játkosok a döntés elleni tiltakozásul eltakart szájjal készítettek csapatfotót.

A Német Labdarúgó Szövetségre ezen kívül még gazdasági szankciók is várta, miután elvesztette egyik legjelentősebb kereskedelmi partnerét, a REWE német szupermarketláncot, amely a karszalag-ügyben való „meghátrálás” miatt felmondta szponzori szerződését.

Az REWE vezérigazgatója, Lionel Souque így nyilatkozott: „Mi a sokszínűség mellett állunk ki, a futball pedig a sokszínűség. 

A FIFA botrányos viselkedése számomra, mint egy sokszínű vállalat vezérigazgatója, valamint mint futballrajongó, teljesen elfogadhatatlan”.

A politikai vita rányomta a bélyegét a csapat teljesítményére, és a vesztes nyitómérkőzés miatti hátrányból már nem tudott visszajönni az egyénileg kiváló játékosokból álló Nationalelf.

„Azok a csapatok szerepelnek jól a tornán, amelyek mentálisan a versenyre koncentráltak, és nem a politikai tüntetésekre” – mondta Arsene Wenger.

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés