Hirdetés

Ársapka jöhet az áramra az Európai Unióban?

Garai Kitti portré Garai Kitti

"Muszáj, hogy csökkenjenek az áramszolgáltatás díjai, nem szabad hagyni, hogy minden nap Putyin döntsön az európaiak helyett. Le kell állítanunk ezt az őrületet, ami jelenleg az energiapiacokon tombol, és ez csak európai szintű megoldással lehetséges” – fogalmazott Karl Nehammer. Az osztrák kancellár úgy véli a piac nem fogja magát korrigálni, ezért szerinte le kellene választani az áram árát a gáz áráról, és ársapkát kellene bevezetni az áramdíjakra az unió országaiban. 

Ausztria gázellátása jelentős mértékben függ az orosz piactól, viszont az elektromos áram nagy részét megújuló energiaforrásokból állítják elő. Az osztrákok ezért is állnak értetlenül az előtt, hogy az áram és a gáz ára ilyen szorosan összefügg az energiapiacon. 

"Az elektromos áram piaci árának csökkennie kell, és le kell választani azt a gázról, hogy az ára közelebb kerüljön a tényleges előállítási költséghez” –  idézte a kancellárt az ATV.

Petr Fiala, a soros EU-elnökséget betöltő Csehország kormányfője pénteken bejelentette, hogy hamarosan összehívják a tagállamok energiaügyi minisztereinek sürgősségi tanácskozását. Nehammer megerősítette: 

Az áramdíjak leválasztásának terve szerepelni fog az ülés napirendjén.

Hivatkozás másolása
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés