Hirdetés

Valami történik a Dunán, megszólalt a vízügy

Nap Híre portré Nap Híre

A szigetközi mellékágrendszernek köszönhetően lassul az árhullám levonulása.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság az MTI-vel azt közölte, a szlovákiai Duna-üzemvízcsatorna karbantartása miatt a folyón levonuló árhullám nagyobb része magyar területen, a Szigetközön keresztül folyik le.

Az erős sodrással és sok uszadékkal érkező vizet azonban a mellékágrendszer lelassítja, ezért sem az alsóbb szakaszokon, sem Budapesten nem kell árvízvédelmi készültségre számítani.

Az előrejelzések szerint a csapadéknak és az árhullámnak a közeljövőben várhatóan nem lesz utánpótlása.

A Duna felső - bajor és osztrák - vízgyűjtőin az elmúlt négy-öt nap során területi átlagban 90-110 milliméter csapadék hullott, ami árhullámot indított el. Ennek tetőzése Pozsonyt szerda kora reggel hagyta el, pillanatnyilag a Szigetköz térségében tart - írták.

A megnövekedett víztömeg miatt a szigetközi árvédelmi szakaszokon kedden elrendelt elsőfokú (legalacsonyabb) árvédelmi készültséget szerda reggeltől másodfokra emelték, ugyanakkor - a mellékágak lassító hatása miatt - a Szigetköz alatti Duna-szakaszokon a vízállás sehol sem éri majd el az  elsőfokú készültségi szintet - emelték ki. 

Hozzátették: Budapestnél előreláthatólag péntek reggel, az alsó rakpart szintje alatt bő két méterrel következik be a tetőzés.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés