Hirdetés

Rettegnek a pécsiek: sakál járja a város utcáit

Garai Kitti portré Garai Kitti

Egyre nagyobb félelmet keltenek a helyiekben a vadállatok Pécsen: az egyik helyi hírportál arról számolt be, hogy évek óta problémát okoznak az aranysakálok, amelyek a városban keresnek maguknak menedéket és élelmet.

Legutóbb Pécs egyik városrészébe, Ispitaaljára merészkedett be egy aranysakál, ezért Barkóczi Csaba fideszes képviselő a jegyzőhöz fordult segítségért. 

"Ispitaalján a Temesvár utca felől a Köztársaság téri óvoda területére láttak besurranni egy sakált a járókelők csütörtökön. De nem ez az első eset, hogy a lakók az aranysakál városi jelenlétére panaszkodnak" – mondta Barkóczi Csaba a Baranya Megyei Hírportálnak. A képviselő szerint korábban már az Űrhajós utcában, a Kolozsvár utcában és a Köztársaság téren is feltűntek az állatok, de a vadásztársaság akkor elbagatellizálta az ügyet azzal, hogy valószínűleg csa rókákat vagy kóbor kutyákat láttak a környéken élők. 

A képviselő hatósági intézkedést kért a jegyzőtől, ugyanis az állatok megjelenése riadalmat kelt a lakosságban. "Azt gondolom, hogy az óvoda környékén pedig kifejezetten semmi keresnivalójuk, de rókáknak és más erdei vadaknak sem" – tette hozzá. 

Ezzel együtt javasolta a város peremterületein keletkezett belterületbe vonási kérelmek és építési engedélyek környezetvédelmi szempontból történő alapos felülvizsgálatát. "Miközben Pécs népessége az elmúlt évtizedekben drasztikusan csökkent, a város térbeli kiterjedése mégis évről évre nő, aminek egyenes következménye az élőhelyüket elveszítő vadállatoknak a városba, köztük a belső városrészekbe történő beköltözése" – fogalmazott a városvezető. 

A magyarok lassan már hozzászoknak ahhoz, hogy vadakat látnak a városok utcáin: nemrégiben Debrecen egyik utcájában egy vaddisznócsorda rohant végig, melyről egy lakó még videót is készített. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés