Hirdetés

Tíz hét múlva kifogy a világ búzakészlete

 portré

Sarah Menker élelmezésbiztonsági szakértő, az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén számolt be arról, hogy a világnak már csak tíz hétre elegendő búzája lehet az ukrajnai háború és az indiai búzaexport tilalom miatt.

A szakértő meglepő fordulattal kiemelte, ugyan a problémát Oroszország Ukrajna ellen indított inváziója növelte tovább, de nem a háború alakította ki.

 

Az orosz-ukrán háború nem válságot okozott, hanem csak olajat öntött a régóta parázsló tűzre. Az élelmiszerbiztonsági válság, amelyet jóval a koronavírus-járvány előtt fedeztünk fel, ellátási láncaink törékenységéről vall – mondta Menker.

Úgy gondolja, a körülmények ma 2007-nél és 2008-nál is rosszabbak, mivel jelenleg a világon valaha látott legalacsonyabb búzakészlet tapasztalható. Kiemelte, hogy hasonló készletproblémák vannak a kukorica és más gabonafélékre vonatkozóan is. De a műtrágyákhoz való hozzáférés is erősen korlátozott és számos régióban szárazsággal küzdenek. Jelenleg világszerte 400 millió ember helyzete kockázatos az élelmiszer miatt - írja az Index.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés