Hirdetés

Fegyvereket halászik elő folyókból apa és fia: "ez csak egy hobbi"

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

A páros bombákat, fejszéket, bozótvágó késeket és fegyvereket talált Skócia csatornáiban, mióta öt évvel ezelőtt elkezdtek mágneses halászattal foglalkozni.

Fotó: BBC/Mark McGeachin

A 42 éves Mark McGeachin és fia, a kilencéves James minden héten fegyverek után kutat Skócia vízeiben. A tevékenység lényege, hogy egy kötélre erősített, erős mágnessel - mintha csak pecáznának - fém tárgyakat keresnek a folyók fenekén. A glasgow-i Mark 2019-ben indította el a Glasgow Magnet Fishing csoportot, és a BBC-nek elmondta, hogy azóta már több százan csatlakoztak hozzá. 

Minden talált fegyvert vagy bombát jelentenek a skót rendőrségnek - hangsúlyozta. Mark azután kezedett érdeklődni a tevékenység irént, miután látta az amerikai mágneses horgászokat a YouTube-on fegyverek után kutatni. Az első mágnese mindössze 13,99 fontba került.

"Felmentem Kirkintillochba, és már az első nap találtam hét kést és egy baltát" - tette hozzá. Azt mondja, több száz új embert ismert meg a csoport révén, amely minden szombaton találkozókat szervez Skócia-szerte.

"Amint elkezdtem, megszállottan kerestem késeket és fegyvereket. Nem vagyok egy erőszakos ember, de ez izgalmas, és az embernek tátva marad a szája a talált dolgoktól" - fogalmazott.

"Élvezem, mert ott lehetek a barátaimmal" - mondta Mark fia, James. "A legőrültebb dolgok, amiket találtunk, bombák voltak, és némelyik aktív lehetett". Mark mindig felhívja a tűzszerészeket, hogy ártalmatlanítsák a talált robbanószerkezeteket, és ő is azt állítja, hogy némelyikük éles és aktív volt.

Elmondta, hogy "szinte minden alkalommal" fel kellett hívnia a rendőrséget, amikor a Dalmarnock Bridge-nél mágneses horgászatra ment, mivel az egykori lőszergyár szomszédságában van.

"A rendőrség szeret és gyűlöl engem. Azt mondták, hogy maradjak távol a hídtól, mert minden alkalommal, amikor lőszerdarabot találok, az sok pénzükbe kerül, és a közbiztonságra is gondolni kell" - mesélte a férfi, hozzátéve: nem akar összeütközésbe kerülni a hatóságokkal, hiszen ez számára csak egy hobbi.

Persze nem csak fegyverek akadnak "horogra", találtak már motorbicikliket, sőt, autókat is. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés