Hirdetés

Bajban lehet Kamala Harris: addig udvarolt a mérsékelt republikánusoknak, amíg saját pártja baloldala elfordul tőle?

Virág Sára portré Virág Sára

A progresszív demokraták egyre jobban kongatják a vészharangot, szerintük ugyanis Kamala Harris azt kockáztatja, hogy elveszti a saját szavazóbázisának egy szignifikáns részét, ha továbbra is arra törekszik, hogy megnyerje a mérsékelt republikánus szavazókat. 

Az elmúlt néhány napban több demokrata vezető is kifejezte abbéli aggodalmát, hogy Kamala Harris túl sok energiát fordít a mérsékelt republikánusok meggyőzésére, sokszor a saját demokrata támogatóinak a rovására. Szerintük Harris kampánya aránytalanul nagy figyelmet szentel Donald Trumpra és a "demokráciára leselkedő veszélyekre", miközben teljesen figyelmen kívül hagyja a munkásosztály problémáit. Néhány demokrata vezetőt az is bosszúsággal töltött el, hogy Harris Liz Cheney volt  republikánus politikussal és Mark Cuban milliárdos üzletemberrel jelent meg a színpadon, miközben az olyan progresszív "ikonok", mint Bernie Sanders vagy Alexandria Ocasio-Cortez kevés szerepet kaptak. 

"Az az igazság, hogy sokkal több munkásosztálybeli ember szavazna Kamala Harrisre, mint ahány mérsékelt republikánus" – fogalmazott Sanders az AP News-nak adott interjújában, hozzátéve, hogy sokkal többet kellene beszélni a munkásosztálybeli szavazók problémáiról és szükségleteiről. Kamala Harris és a kampánystábja azonban – közel két héttel a választások előtt – még mindig arra törekszik, hogy a lehető legszélesebb szavazói rétegből merítve olózza össze a választóit. Ezzel pedig csak az a probléma, hogy ezek az emberek gyakran ellenkező prioritásokkal rendelkeznek. 

A hagyományos demokrata szavazóbázis általában a feketékből, a latinókból és a fiatalokból áll. Harris azonban pontosan tudja, hogy jelenleg több demokratát is frusztrálnak bizonyos kérdések, például az izraeli háború amerikai finanszírozása. Ezért nem elhanyagolható lehetőséget látnak abban, hogy kiterjesszék a szavazói bázist a mérsékelt republikánusokra, akik elégedetlenek Trumppal. Egy névtelenséget kérő tisztviselő arról beszélt a lapnak, hogy Harris kampánystábjának a számításai szerint a billegő államok szavazóinak nagyjából a tíz százaléka még mindig meggyőzhető. Ebből a tíz százalékból hét elég fogékony a Trumpot kritizáló retorikára – tette hozzá. 

A demokrata elnökjelölt a jövő héten tartja a záróbeszédét, amelyben az előzetes hírek szerint ismét arra fog fókuszálni, hogy Trump elnöksége mekkora veszélyt jelentene a demokráciára. Az elégedetlenkedő demokraták egyetértenek abban, hogy figyelmeztetni kell az amerikai népet a Trump jelentette veszélyre, de szeretnék, ha Kamala a záróbeszédében inkább a gazdaság helyzetére fókuszálna. Megint mások pedig azt kifogásolják, hogy Sanders vagy AOC alig szerepeltek a kampányban. A szakértők szerint a "hardcore progresszív demokraták" közel tíz százaléka dönthet úgy, hogy nem szavaz Harrisre. 

A CNN közvélemény-kutatása szerint 10 megkérdezett szavazóból 4 azt felelte, hogy a gazdaság számára a legfontosabb szempont a közelgő szavazáskor, és mindössze 2 válaszolta, hogy a demokrácia védelme. Eközben a kampány véghajrájában Trump továbbra is azokra a kérdésekre összpontosít, amelyeket eddig is gyakran emlegetett: a gazdaságra, az inflációra, a bevándorlásra és a bűnözésre. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés