Hirdetés

Amerika retteg: Tízszer annyi robbanóanyag tűnt el, mint ami Oklahomában pusztított

Morvay Péter portré Morvay Péter

Harminc tonna ammónium-nitrát tűnt el egy vonatról Kaliforniában, ez a vegyület a legpusztítóbb nem nukleáris robbanóanyag.

A hatalmas mennyiséget jól érzékelteti, hogy ennek a mennyiségnek a tizedrészével robbantották fel Oklahoma Cityben a szövetségi kormányépületet, ahol 168 ember meghalt.

Ugyanilyen robbanás pusztította el három éve a teljes bejrúti kikötőt is, több száz ember halálát okozva. 

A vegyi anyag eltűnését még április végén észlelték, két héttel azután, hogy a robbanószer elhagyta -gyártó üzemet Wyoming államban, és május 10-én jelentették a környezeti veszélyhelyzetek kezelésével foglalkozó szövetségi központnál – írja összeállításában a Hetek.

A vasúti kocsiban szállított ammónium-nitrát úticélja Kaliforniában a Mojave-sivatag volt, ott fedezték fel az eltűnést is, amikor kinyitották. 

A hivatalos magyarázat szerint az ammónium-nitrát kiszóródhatott a vasúti kocsikból
A hivatalos magyarázat szerint az ammónium-nitrát kiszóródhatott a vasúti kocsikból Shutterstock

A hivatalos iratok szerint a vasúti kocsi zárja látszólag érintetlen volt, amikor elérte a rendeltetési helyet.

A különös incidens vizsgálatát a szövetségi hatóságok, a vasúttársaság és a gyártócég együtt folytatja.

Egyik feltételezés az, hogy nyitva maradt a vasúti kocsi alsó kieresztő nyílása, és az így keletkezett résen keresztül szállítás közben szóródott ki a teljes szállítmány. 

Egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy a vegyi anyagot szándékosan távolították volna el.

Amennyiben fokozatosan, kis mennyiségekben szóródott ki és került a környezetbe, az nem jelent kockázatot a lakosságra, sem a vasúti közlekedésre - közölte a robbanószer-gyártással foglalkozó cég.

Az okok pontos kiderítésére a vasúti szerelvény teljes útvonalát átvizsgálják.

Az ammónium-nitrát műtrágyaként és robbanószerként egyaránt használható. 1995-ben ebből az anyagból használtak 3,2 tonnát – a most eltűnt mennyiségnek mintegy egytizedét - az Oklahoma Cityben elkövetett merénylet során, amelyben 168 ember meghalt.

2020-ban pedig szintén ammónium-nitrát robbanása okozta a bejrúti kikötői detonációt is, amely 218 ember halálát okozta és megsemmisítette Libanon gabonakészleteinek nagy részét.

Az eltűnt hatalmas mennyiségű robbanószer már felbukkant álhírekben is. A Twitteren kezdett terjedni egy kép a felrobbant Pentagonról, ám a fotót a mesterséges intelligencia segítségével hamisították.

A fake news annyiban valóságos hatást keltett, hogy egy időre még a New York-i tőzsde is bezuhant, amíg nem tisztázódott, mi is történt. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés