Hirdetés

Amerika végre megerősítette, amit eddig is tudtunk: észak-koreai katonák érkeztek Ukrajnába

Virág Sára portré Virág Sára

Az Egyesült Államok hivatalosan is megerősítette, hogy információik szerint Észak-Korea 3000 katonát bocsátott Putyin rendelkezésére az ukrajnai háborúhoz. 

Az Egyesült Államok szerdán hivatalosan is megerősítette, hogy információik szerint 3000 észak-koreai katona érkezett Oroszországba, akik több helyszínen is gyakorlatozni kezdtek. Amerika hozzétette, ez a lépés "nagyon komoly" húzás volt a két ország részéről. Az észak-koreai katonák érkezése arra is utal, hogy a két ország fokozza a katonai együttműködését, Oroszországnak ugyanis fegyverre és harcosokra van szüksége ahhoz, hogy folytatni tudja a több mint két éve húzódó ukrajnai háborút.  

Lloyd Austin védelmi miniszter úgy fogalmazott, ez már a "következő szint", hozzátéve, hogy Phenjannak komoly következményekkel kell szembenéznie, ha közvetlenül segíti Oroszországot a háborúban – írja az AP News. Az amerikai védelmi miniszter az első az Egyesült Államok részéről, aki megerősítette, hogy a hír igaz – az észak-koreai katonák érkezését először Dél-Korea hozta nyilvánosságra, de Phenjan és Moszkva is tagadott. 

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője úgy fogalmazott: az Egyesült Államok információi szerint legalább 3000 észak-koreai katona érkezett október elején hajóval Vlagyivosztokba, Oroszország legnagyobb csendes-óceáni kikötőjébe. "Ezek a katonák ezután több kelet-oroszországi katonai kiképzőhely felé vették az irányt, ahol jelenleg kiképzésben részesülnek" – mondta Kirby. "Még nem tudjuk, hogy be is fognak-e szállni a harcokba az orosz csapatok oldalán, de mindenesetre ez egy nagyon aggasztó elképzelés" – tette hozzá. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés