Hirdetés

5 hiba, amit álláskeresőként a közösségi profilodon elkövethetsz

Nap Híre portré Nap Híre

Hiába kelted megbízható ember benyomását az önéletrajzodban és az állásinterjú során, a munkáltatók ma már a Facebook, Instagram profilokat is csekkolják.

Talán nem is gondolsz rá, de ahogy te magad is rákeresel leendő munkáltatód Facebook oldalára, ezt ugyanúgy ők is megteszik veled. Nem elég tehát megírnod a tökéletes önéletrajzot, és a legjobb formádba hoznod magad az interjúra. Fontos, hogy a közösségi megnyilvánulásaid is alátámasszák azt a képet, amit a személyes beszélgetés során magadról sugározni szeretnél.

Valós adatok

Alapvető érdeked, hogy az önéletrajzodban felsorolt iskolák és korábbi pozíciók egyezzenek azzal, amit a Facebook profilodon mások is láthatnak. Nem érdemes behazudni olyan végzettségeket, amiket nem szereztél meg, olyan projekteket, amikben nem vettél részt. Főleg abban az esetben nem, ha a profilodon olyan iskolák és munkahelyek szerepelnek, amik ennek ellentmondanak. Ebben az esetben legjobb az egyenes út. Vállald, amit eddig elértél, ne akarj többnek látszani. Azt viszont sugározd, hogy több akarsz lenni.

Kínos életképek

A bulizós, partizós képek gyakori tartalmak, és nincs is velük semmi baj - amíg nem kerülnek túlsúlyba. Elvégre mindenkinek ki kell eresztenie a gőzt valamikor, ez ellen senkinek nem lehet kifogása. Azonban, ha túl sok ilyen tartalmat posztolsz, netalán a profil- vagy a borítóképed is ezekből a pillanatokból kerül ki, azzal link, megbízhatatlan ember benyomását kelted, és hátrányodra válik az álláskeresés során.

A megoldás egyszerű: keress egy jó képet magadról, amelyik éles, jó minőségű. Legyen könnyed, nézz a kamerába, és ne grimaszolj, ám ne is legyen egy tipikus „igazolvány kép” beállítású.  Tedd ki azt profilképnek, a bulizós képeket meg töröld az oldaladról. Nem kell mindet, de kevés maradjon, és olyan, amelyen a viselkedésed vállalni tudod bármilyen beszélgetés során.

Megosztó megosztások

Vallási, politikai, társadalmi és erősen megosztó aktuális témákban lehetőleg ne nyilvánulj meg. Ezekben a témakörökben szabadulnak el leghamarabb az indulatok, a harcias kommenthuszárok hamar alpári szintre rántják le a csetelést. Ha te jó benyomást szeretnél tenni leendő munkáltatódra, az ilyen jellegű vitatkozások  kínosak lesznek számodra. Természetesen lehet álláspontod bármilyen témakörben, meg is vitathatod arra alkalmas közegben, ez azonban aligha a Facebook közössége.

Ne ossz meg és ne adj tovább álhír gyanús, forrást nem említő szenzációs híreket sem. Rengeteg kamu hírmegosztó van a Facebookon, de akadnak megbízhatóak is. Ha ismerőseid fogékonyak az utóbbira, maguk is be tudják követni az oldalakat, és nélküled is értesülnek a hírekről. Ha pedig az előbbi érdekli őket – nos, abban az esetben szűrd a posztjaikat, ne hagyd, hogy a te hírfolyamodat is ellepjék a dezinformációs posztok.

Posztok munkaidőben

Egy munkáltató sem szereti, ha az alkalmazottai munkaidőben facebookoznak. Ha sokat posztolsz, ráadásul munkaidő alatt, az nagyon rossz benyomást fog rád tenni. Ezért, ha voltak ilyen posztjaid, legjobb, ha törlöd őket mielőtt beadod a jelentkezésed valahová. A kevesebb, de lényegesebb tartalom megosztása más területeken is előnyödre fog válni.

Előző munkahely szapulása

Elképzelhető, hogy az előző munkahelyeden azt érezted, nem úgy bántak veled, ahogy kellett volna.  Meglehet, igazad van, posztjaidban mégse adj ennek hangot, és ne írj a munkahelyedet minősítő kommenteket sem. Ha megtetted, töröld őket, mert leendő munkáltatód nincs tisztában azzal a helyzettel, ami abban az előző, munkahelyi közösségben kialakult.  Ők csak azt fogják látni, hogy szidod azokat, akiktől a fizetést kaptad. Az interjú során is legjobb diplomatikus válaszokat adni a munkahelyváltást forszírozó kérdésekre, és megtartani a véleményed magadnak.

Vecseri Csaba

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés