Hirdetés

Brutális pofonba szaladt bele Lázár János, alkotmányellenes a kedvenc törvénye

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Novák Katalinnak adott igazat az Alkotmánybíróság, azonban az építési és közlekedési miniszter ennek ellenére sem adja fel, tovább küzd a kedvenc törvényéért.

Bár az Országgyűlés július elején elfogadta az állami építési beruházások rendjéről szóló törvényt, azt azonban a köztársasági elnök, azaz Novák Katalin nem írta alá. Előzetes normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól, ugyanis azt kifogásolta, hogy Lázár János miniszter rendeleti úton eltérhet az abban foglaltaktól. Most pedig kiderült, hogy

az Alkotmánybíróság egyetértett Novák Katalinnal, megállapította, hogy a törvény vonatkozó rendelkezése alaptörvény-ellenes, így a törvény nem hirdethető ki.

A 24.hu kiemelte, hogy a jogszabály részletes szabályokat állapít meg, és ezek egy részét sarkalatos rendelkezésként rögzíti, sérelmezett rendelkezései viszont saját szabályaitól eltérést enged, akár miniszteri rendelettel. Az államfő úgy gondolja, hogy az alacsonyabb szintű jogszabálynak minősülő miniszteri rendeletben való, érdemi keretek nélküli eltérés lehetősége kiüresíti a törvényi, a részben sarkalatos szabályozást, sérti a normahierarchiát, a jogbiztonság sérelmét okozva.

Lázár János korában abban bízott, hogy  az előzetes normakontroll tovább erősíti majd a törvényt, amelyen több mint egy évig dolgoztak. A hírre nemrég maga a miniszter is reagált, a Facebook-oldalán úgy fogalmazott, hogy megfontolják és megítélése szerint a határozat 

nem befolyásolja a kormány törekvéseit, amellyel teljesen új állami beruházási rendszert kíván létrehozni. Harminc év után eljött az ideje, hogy a magyarok munkájából magyarok haszna legyen.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés