Betöltés...
Névnap: Piroska
Rovatok
Életmód

Sokkoló felfedezést tettek a tudósok: sokkal veszélyesebb lehet az alkohol, mint eddig gondoltuk?

Virág Sára

Dr. Vivek Murthy főorvos pénteken új figyelmeztetést tett közzé, amelyben arra hívta fel az amerikaiak figyelmét, hogy az alkoholfogyasztás jelentősen növelheti a rák kockázatát, a javaslata szerint pedig ezt innentől az italok címkéin is fel kellene tüntetni.

Hirdetés
alkohol rák betegség orvos halál veszély
Hirdetés

„Az alkohol a rák egy nagyon jól ismert, és maximálisan megelőzhető kiváltó oka, amely évente mintegy 100 000 rákos megbetegedésért és 20 000 rákos halálesetért felelős csak az Egyesült Államokban. Ez több, mint az az 13 500 halálos közlekedési baleset, ami a szesz miatt történik, és az amerikai lakosság nagy része nincs is tisztában a kockázatokkal” – fogalmazott Murthy nyilatkozatában.

Az Egyesült Államokban az alkohol a harmadik vezető kiváltó oka a rákos megbetegedéseknek a dohányzás és az elhízás után – közölte a főorvos hivatala. Megjegyezte, hogy az alkoholfogyasztás és a rák kockázata közötti egyértelmű kapcsolat legalább hét ráktípus esetében egyértelműen bizonyított: az emlő, a vastagbél, a nyelőcső, a máj, a száj, a torok és a hangszalag. A kockázat pedig teljesen független attól, hogy milyen típusú szeszt fogyasztunk, a mennyiség növekedésével pedig csak nő.

Mégsem egészséges az alkohol

alkohol

Egyre több a bizonyíték az alkoholfogyasztás egészségügyi kockázataival összefüggésben, ezzel pedig semmissé válik az a jól megszilárdult felfogás, hogy bizonyos italok – különösen a vörösbor – jótékony hatással lehetnek az egészségre – írja a CNN.

Ennek ellenére a kép azért valóban árnyalt: egy decemberi tudományos jelentés például arra a következtetésre jutott, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás – férfiaknál napi két ital, nőknél egy vagy annál kevesebb – csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. De azt is megállapították, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás is bizonyos ráktípusok magasabb kockázatával járhat együtt.

Az olyan rákos megbetegedések esetében, mint a mell-, a száj- vagy a torokrák, a kockázat már napi egy vagy annál kevesebb ital fogyasztása esetén is kialakulhat – közölte a főorvos hivatala. Azt azonban, hogy az egyesek emberek esetében mekkora a kockázat, számtalan egyéni tényező is befolyásolhatja.

Az Egyesült Államokban azonban a fiatalabb felnőtt emberek már egyre jobban elzárkóznak az ivás elől; egy augusztusi Gallup-felmérés szerint az amerikaiak majdnem fele szerint napi egy vagy két ital elfogyasztása rossz hatással van az egészségre – ez az arány 23 éve nem volt ilyen magas. A fiatal felnőttek többsége szerint az ivás árt az egészségnek.

Ahhoz, hogy az alkoholtartalmú italokon megjelenjenek a figyelmeztető címkék, a Kongresszus jóváhagyása is kellene.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Kapcsolódó cikkek