Hirdetés

Navalnij édesanyja összetörve követeli Putyintól, hogy adják ki fia holttestét

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Az orosz börtönben elhunyt Alekszej Navalnij édesanyja felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy adják ki mihamarabb a fia holttestét a családjának.

Navalnij édesanyja egy videót tett közzé, amit azelőtt a börtön előtt vettek fel, ahol múlt pénteken váratlanul elhunyt az orosz ellenzéki politikus. Mint mondta, öt napja próbálja megtekinteni a fia holttestét, ám eddig sikertelenül. Egyelőre azt sem tudja, hogy hol lehet - írja a BBC.

Navalnij felesége, Julija pedig sürgette a hatóságokat, hogy ne akadályozzák meg szeretteit abban, hogy elbúcsúzhassanak tőle.

A családnak azt mondták, hogy a holttestét két hétig nem adják ki.

Navalnij egyik képviselője azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a politikus édesanyját arról tájékoztatták az orosz hatóságok, hogy toxikológiai vizsgálatok miatt még nem adhatják ki.

A holttest hollétéről egyelőre nem kaptak a családtagok pontos információt az orosz hatóságoktól, miközben a felkutatására tett erőfeszítéseket többször is leállították.

Julija Navalnaja azt állította, hogy férje holttestét addig akarják szerinte őrizni, amíg el nem tűntek a Novicsok idegméreggel való mérgezés nyomai. Mint ismert, Navalnij  2020-ban egyszer már túlélte az ellene elkövetett gyilkossági kísérletet ezzel a méreggel.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője "alaptalannak és vulgárisnak" nevezte ezelet vádakat, de hozzátette, hogy mivel Navalnaja asszony csak napokkal ezelőtt özvegyült meg, nem kommentálja tovább az ügyet.

Külön fejlemény, hogy az orosz TASZSZ hírügynökség arról számolt be, hogy új büntetőeljárás indult Navalnij testvére, Oleg ellen. Körözést adtak ki ellene a rendőrök.

A BBC kiemelte, hogy Navalnij édesanyja közvetlenül Putyinhoz fordult a fia holttestének kiadásával kapcsolatban.

"Öt napja nem láthatom őt, nem hajlandóak átadni a holttestét, és még azt sem mondják meg, hogy hol van"

- fogalmazott a 69 éves Ljudmila Navalnaja. "Téged kérlek Vlagyimir Putyin - minden csak rajtad múlik. Hadd láthassam végre a fiamat. Követelem, hogy Alekszej holttestét azonnal adják ki, hogy méltó temetést biztosíthassak neki".

Szavait a menye az X-en (korábbi nevén Twitter) közzétett, és egy határozott hangvételű bejegyzésében is megismételte.

"Nem érdekel, hogy a gyilkos sajtótitkára hogyan kommentálja a szavaimat" - írta Peszkovra utalva, majd Putyint egyenesen megvádolta férje meggyilkolásával.

"Adják vissza Alekszej holttestét, és hagyják, hogy méltósággal temessék el, ne álljanak az emberek útjába, hogy elbúcsúzhassanak tőle" - követelte Julija.

Nem sokkal a poszt után a fiókját felfüggesztették, mégpedig a következő indokkal: "Az X felfüggeszti azokat a fiókokat, amelyek megsértik az X szabályait".

Ahogy arról korábban a Naphire.hu is beszámolt, Navalnij felesége hétfőn az Európai Unió biztonsági konferenciáján szólalt fel Münchenben, ahol megfogadta, hogy folytatni fogja férje munkáját a "szabad Oroszországért" folytatott küzdelemben.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés