Hirdetés

Döbbenetes fordulat az Aldiban és a Lidlben, fellélegezhetnek a magyarok

Nap Híre portré Nap Híre

Januárban lejjebb mentek az árak decemberhez képest, a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint a vizsgált termékek átlagára majdnem a 12 ezer forintos szint alá került. A portál szerint a diszkontokban lejtőn maradtak az árak, azonban a hipermarketekben az előző hónaphoz képest szerény drágulást lehetett tapasztalni, bár éves szinten ezekben a boltokban is csökkenés történt.

A portál felidézte, a hivatalos adatok szerint decemberben az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal csökkentek az élelmiszerárak, ezzel szemben 2022 azonos időszakához képest majdnem 5 százalékkal nőttek. Összességében jelentő lassulás látható az élelmiszereknél, hiszen 2023 elején volt 40 százalékot meghaladó drágulásra is példa. Az idei év első hónapjaiban az éves szintű lassulás borítékolható, a bázishatás, azaz a tavalyi kiugróan magas árak miatt. 

A Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérésében 14 termék szerepel: félbarna kenyér, 2,8 százalékos ESL tej és 2,8 százalékos UHT tej, kristálycukor, búzafinomliszt, csirkemellfilé, 1,5 literes ásványvíz, banán, alma, Coca-Cola, őrölt kávé, folyékony mosópor, toalettpapír, gyorsfagyasztott hasábburgonya, tojás, krumpli, trappista sajt és spagetti. 

A múlt hét végén a három legnagyobb magyarországi hálózattal rendelkező diszkontláncban (Aldi, Lidl és Penny) egy-egy üzletének árai alapján az látszik, hogy a kosárban szereplő termékek átlagára már a 12 ezer forintos határ közelébe süllyedt. Egészen pontosan 12 014 forint volt a végösszeg. Ez a decemberi 12 512 forintos összeghez képest 4 százalékos csökkenésnek felel meg, az októberi 13 ezer forintnál többe kerülő kosárhoz képest kicsit több mint 7,6 százalékos süllyedést takar. 

Mint írják, olcsóbb lett például a csirkemellfillé: 6 százalékos csökkenéssel, 1772 forinton zárta a januárt ez a termék. A tejek felemásan teljesítettek, a 2,8 százalékos ESL tej 3 százalékos csökkenésével párhuzamosan az azonos zsírtartalmú tartós (UHT) tej ára 6 százalékkal feljebb kúszott december vége óta. Előbbi 329, utóbbi 247 forintos átlagot ért el.

Lejjebb került az 1,5 literes - saját márkás - ásványvizek átlagára, ahogy olcsóbb lett a napraforgó-étolaj, a krumpli is. Szintén olcsóbb lett a trappista sajt. Ezeknél a termékeknél 5-27 százalékos volt a csökkenás. A burgonya vitte a prímet, amelynek az átlagára kilónként 236 forintra csökkent a december 300 forint feletti szintről. 

De drágább lett a Coca-Cola, decemberben ugyanis 532 forint volt a 2 literes üdítő átlagára, januárban viszont visszatért a korábban megszokott 699 forintos szintre. A banán is drágább lett decemberhez képest, az átlagár 524 forintról 615 forintra nőtt.

Nemrégiben arról is beszámoltunk, hogy a Lidl brutális árcsökkentést jelentett be. A vállalat közleménye szerint januártól megkezdték a sajátmárkás Vemondo márkanév alá tartozó vegán élelmiszerek árcsökkenétését, így azokhoz ugyanolyan kedvező áron juthatnak hozzá az emberek, mint az állati eredeti megfelelőjükhöz. Ezzel szeretnék megkönnyíteni a speciális étrendű emberek életét.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés