Hirdetés

Végre: eltörlik az alapvető élelmiszerek áfáját, ezt várják a lépéstől a spanyolok

Morvay Péter portré Morvay Péter

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök újabb 10 milliárd eurós (több mint 4 billió forintnyi) támogatást jelentett be az áremelkedés leküzdésére – írja a BBC nyomán a hvg.hu.

Magyarországon eddig nem lépte meg ezt a kormány, pedig az általunk is idézett gazdaságkutatók szerint 2023-ban tovább súlyosbodhat az infláció, a tetőzést tavaszra várják.

Ennek a támogatásnak része egy 200 eurós (kb. 80 ezer forintnak megfelelő) egyszeri juttatás, ami az évi 27 ezer eurónál  (kb. 10,8 millió forintnál) kevesebbet kereső háztartások millióinak jár. 

Sánchez emellett bejelentette, hogy hat hónapra eltörlik az alapvető élelmiszerek (kenyér, tej, sajt, tojás, gyümölcs és zöldség) áfáját, illetve 10-ről 5 százalékra csökkentik az étolaj és a tésztafélék vásárlásakor fizetendő forgalmi adót.

A spanyol kormány az áfacsökkentéstől az infláció letörését várja
A spanyol kormány az áfacsökkentéstől az infláció letörését várja

Ez a harmadik inflációkezelő csomag Spanyolországban, ahol az elmúlt hónapokban sikerült 6,8 százalékra csökkenteni az inflációt, ami a legalacsonyabb éves ráta az Európai Unióban. Az élelmiszerárak inflációja azonban ennél az értéknél jóval magasabb ebben az országban is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés