Hirdetés

Súlyos harcok folynak a gázai al-Sifa kórházban

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Izraeli és palesztin tisztviselők közölték, hogy katonai műveletek zajlanak a gázai Al-Sifa kórházban, amely a gázai háború központi hadszínterévé vált. Izrael és az Egyesült Államok szerint a zsidó államot október 7-én megtámadó Hamász a kórház alatt rendezte be egyik parancsnoki központját.

Több mint egy hónap telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Naphire.hu folyamatosan beszámolt róla, hogy a Gázai-övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak már több mint 1200 halálos áldozata  van és a Hamász több mint 200 túszt ejtett.

Izrael és Amerika szerint a kórház alatt Hamász-parancsnokság van

Hivatkozás másolása

Szerda reggel az izraeli hadsereg megrohanta a gázai al-Sifa kórházat. Izrael és az Egyesült Államok azzal vádolja a Hamászt, hogy a kórház alatt rendezte be egyik parancsnoki központját. 

Youssef Abul Reesh, a Hamász vezette egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője, aki a kórházban tartózkodik, az AFP-nek elmondta, hogy tankokat látott a komplexumon belül, és "több tucat katonát és kommandósokat a sürgősségi és fogadóépületekben". Az Izraeli Védelmi Erők „precíz és célzott műveletnek” minősítették a támadást a Hamász ellen a létesítmény egy meghatározott területén.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Az Egyesült Államok és mások előzőleg az al-Sifa megvédésére szólítottak fel, ám Izrael azt mondta, hogy a rajtaütésre szükség volt a Hamász elleni műveletek szempontjából. A kórházkomplexumban tartózkodó betegek, alkalmazottak és menekültek számát illetően a becslések a százaktól a tízezrekig terjednek, a valós számot lehetetlen ellenőrizni.

A Fehér Ház nem sokkal a rajtaütés megkezdése után ismételten aggodalmát fejezte ki a kórház területén tartózkodók biztonsága miatt. "Nem támogatjuk, hogy a levegőből csapást mérjenek egy kórházra, és nem akarunk tűzharcot látni egy kórházban" - mondta a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője. A tisztviselő hozzátette, hogy nem fordulhat elő olyan helyzet, amelyben "ártatlan emberek, magatehetetlen emberek, beteg emberek, akik megpróbálnak orvosi ellátást kapni, amit megérdemelnek, kereszttűzbe kerülnek".

Korábban a Fehér Ház közölte, hogy amerikai hírszerzési források megerősítették Izrael állítását, miszerint a Hamász és egy másik palesztin terrorszervezet, az Iszlám Dzsihád egy operatív "parancsnoki és irányítási csomópontot" létesített az al-Sifa alatt. A Hamász, amely többször is tagadta az állításokat, szerdán azt mondta: Joe Biden amerikai elnököt terheli a felelősség az izraeli támadásért.

Izrael azt is mondta, hogy a kórház [Hamász általi] katonai használata "veszélyezteti" a kórház "nemzetközi jog szerinti védett státuszát". 

A szemtanúk szerint a kórházban szörnyű körülmények uralkodnak: az orvosi beavatkozásokat érzéstelenítés nélkül végzik, a családtagok alig kapnak élelmet és vizet a folyosókon, és a levegőben bomló holttestek bűze terjeng.

"Holttestek hevernek a kórházi komplexumban, és a hullaházakban már nincs áram" - mondta Mohammad Abu Salmiya kórházigazgató.

Ultimátum a Hamásznak

Hivatkozás másolása

Az Izraeli Védelmi Erők a kórházi rajtaütés heves visszhangját megelőzve közölték: evakuációs útvonalakat biztosítottak a civilek számára, és 12 órával korábban felszólították a Hamász vezette Gázai övezet hatóságait, hogy azok szüntessék be a kórházon belüli katonai tevékenységet.

"Sajnos ez nem történt meg" - közölte az izraeli hadsereg, és ismét felszólította "a kórházban tartózkodó összes Hamász-terroristát, hogy adja meg magát".

A "szándék" az volt, hogy "ne essen baja a Hamász által emberi pajzsként használt civileknek" - tette hozzá az izraeli hadsereg.

Abul Reesh, a gázai egészségügyi minisztérium munkatársa felszólította "a nemzetközi közösséget és az ENSZ-t, hogy azonnal és sürgősen avatkozzanak be az izraeli roham leállítása érdekében". Szerinte "20 ezer ember van a kórházban, köztük az egészségügyi személyzet és 650 beteg, valamint több ezer sebesült".

Más kórházakban se jobb a helyzet

Hivatkozás másolása

Gáza többi kórházában is szörnyű a helyzet, az ENSZ szerint 36-ból 22 intézmény nem működik a generátorok üzemanyaghiánya, a károk és a harcok miatt.

"A 14 nyitva maradt kórházban alig van elegendő felszerelés a kritikus és életmentő műtétek elvégzéséhez és a fekvőbeteg-ellátáshoz, beleértve az intenzív ellátást is" - közölte a WHO.

Az ENSZ "figyelmeztetett, hogy az övezet északi részén lévő kórházak kiürítése, ahogyan azt az izraeli hadsereg követeli, egyes betegek számára "halálos ítéletet" jelentene, mivel a déli, működő kórházak nem tudnak több beteget fogadni" - közölte az OCHA humanitárius ügynökség.

A Hamász vezette Gázai övezet egészségügyi minisztériuma szerint az izraeli offenzíva 11 320 ember halálát okozta, többségében civilekét, köztük több ezer gyermekét.

Túsztárgyalások

Hivatkozás másolása

Az izraeli vezetők eddig elutasították az öt hete tartó háborúban a túszok szabadon bocsátásáig történő tűzszünetre vonatkozó felhívásokat.

Abu Obeida, a Hamász katonai szárnyának szóvivője hétfőn azt mondta, hogy Izrael 100 túsz szabadon bocsátását kérte, míg a fegyveresek 200 palesztin gyermeket és 75 nőt akarnak kiszabadítani az izraeli börtönökből.

"Tájékoztattuk a közvetítőket, hogy szabadon engedhetjük a túszokat, ha öt nap tűzszünetet kapunk és megérkeznek a segélyek a Gázai övezetbe, de az ellenség húzza az időt" - mondta Abu Obeida egy hangfelvételen elhangzott nyilatkozatában.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés