Hirdetés

Itt a nagy bejelentés! Még egy akkumulátorgyár épülhet Debrecenben

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Korábban arról volt szó, hogy nem épül a CATL mellett másik akkumulátorgyár, ám most nagyon úgy tűnik, hogy meggondolták magukat.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményben jelentette be, hogy 400 milliárd forintos beruházással Debrecenben építi fel első európai üzemét a világ kilencedik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója, a kínai Eve Energy.

A cég a BMW kérésére érkezett Debrecenbe, hogy ellássa az autógyárat akkumulátorcellákkal. A Külügyminisztérium szerint a beruházás vízigényének 95 százalékát tisztított szennyvízből és felszíni vízből biztosítják - idézte a közleményt a Forbes.

A lap felidézet, hogy a debreceni önkormányzat januárban még cáfolta, hogy megállapodtak volna a kínai céggel. Akkor azt írták, hogy "valótlan információ, hogy megállapodtak volna egy újabb akkumulátorgyár építéséről", és hozzátették: "a debreceni önkormányzat nem adott el területet az Észak-nyugati Gazdasági Övezetben ezzel a céllal, megállapodást nem kötött az EVE Energy-vel".

Az Eve Energy akkumulátorgyára ezer új munkahelyet teremt a környékbelieknek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán a beruházással kapcsolatban úgy figalmazott, hogy mindez rengeteg pénzt jelent a debrecenieknek, hiszen ennek az egy beruházásnak nyomán 108 milliárd forintos forrás odaítéléséről döntött a kormány a debreceni emberek életkörülményeinek javítása céljából.

108 milliárd forintért megy majd végbe a debreceni vízi közműrendszer átfogó fejlesztése, amelynek keretében az ivóvízellátást, a szennyvízelvezetést, a szennyvízkezelést és az ipari vízellátást, vagyis a szürke vízellátást is teljes mértékben modernizálni fogjuk

- hangsúlyozta a tárcavezető, aki hozzátette: mindez azt jelenti, hogy Debrecen komplett víziközmű-rendszere most meg fog újulni, köszönhetően a BMW által inspirált EVE Power beruházásnak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés