Hirdetés

Akkora botrány lett a britek által összeharácsolt görög műkincsek ügyéből, hogy lemondták a két miniszterelnök találkozóját

Nap Híre portré Nap Híre

London az utolsó pillanatban lemondta Rishi Sunak brit és Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök keddre tervezett hivatalos találkozóját, miután váratlanul ismét fellángolt az Elgin-márványok néven közismert, Athén által hosszú ideje visszakövetelt görög régészeti kincs sorsa körüli vita.

Rishi Sunak
Rishi Sunak

Sunak a Downing Streeten fogadta volna kedd délután Micotákiszt, aki már a hétvége óta Londonban tartózkodik, írja az MTI.

A kétoldalú csúcstalálkozó törlésének közvetlen előzményeként a görög kormányfő a BBC  vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: az Elgin-márványok ügye nem is tulajdonjogi kérdés, hanem annak a görögországi emlékműnek az újraegyesítéséről van szó, ahonnan a márványok Angliába kerültek. 

Micotákisz úgy fogalmazott: a jelenlegi helyzet olyan, mintha Leonardo mesterművét, a Mona Lisát félbe vágnák, és egyik felét a British Museumban, a másikat jelenlegi kiállítási helyén, a párizsi Louvre-ban őriznék.

A brit kormány kedden hivatalosan megerősítette, hogy a nyilatkozat nyomán törölték Sunak és Micotákisz találkozóját. A BBC-nek előzőleg a kormányzó brit Konzervatív Párt egy magas beosztású illetékese azt mondta: a görög miniszterelnök által az Elgin-márványok ügyében tett kijelentések után lehetetlenné vált a találkozó megtartása.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés