Hirdetés

Akkora a botrány az ukrán pénzek körül, hogy Marcon Párizsba hívta Orbán Viktort

Nap Híre portré Nap Híre

Havasi Bartalan, a miniszterelnök sajtófőnöke megerősítette, hogy a francia elnök meghívta Orbán Viktort Párizsba, “a tárgyalást csütörtökre tervezik”. A Politico szerint Macron az EU-csúcs előtt szeretné meggyőzni a miniszterelnököt.

Egetrengető hisztit rendezett az ukrán kormány, amiért a volt ukrán elnök találkozott volna Orbán Viktorral: egyszerűen nem engedték ki az országból Petro Porosenkót. 

Szintén összeurópai felhorgadás lett Orbán Viktornak az uniós költségvetés módosítására mondott "nem"-jéből, amit a miniszterelnök főként az Ukrajnának szánt pénzekkel indokolt. Szintén nemet mondott Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére.

Ebből aztán akkora vihar támadt, hogy Emmanuel Macron francia elnök Párizsba hívta tárgyalni a magyar miniszterelnököt. 

Orbán Viktor múlt pénteken azt mondta a közrádióban, hogy az EU-csúcson “olyan, hogy vétó nincs”, egyetnemértés lehetséges. A miniszterelnök már akkor elmondta, hogy nem támogatja sem Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásainak a megkezdését, sem az EU-büdzsé megemelését 100 milliárddal, hogy abból az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurót elküldjék. Szerinte ugyanis nincs előkészítve a Bizottság javaslata.

Az ügyben a miniszterelnök levelet írt Charles Michelnek, kérve: ne tűzzék az EU-csúcs napirendjére december 14-15-én Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásának az ügyét.

Az ET elnöke a közelmúltban Budapestre utazott, de nem sikerült meggyőznie Orbán Viktort.

“Igen, valós az információ, a tárgyalást csütörtökre tervezik" - válaszolt az atv.hu-nak Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, amikor arról kérdezték, hogy a Politico arról ír: Emmanuel Macron francia elnök személyes találkozóra hívta Orbán Viktort Párizsba. Arra, hogy mi szerepel a találkozó napirendjén, Havasi Bertalan azt válaszolta: “A részletekért a francia köztársasági elnöki hivatalához célszerű fordulni”. A Politico cikke szerint Macron elnök győzködni próbálja a magyar miniszterelnököt az EU-csúcs előtt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés