Hirdetés

Akcióba lendült a titkosszolgálat: lehallgattak több mint harminc politikust, újságírót és üzletembert

Garai Kitti portré Garai Kitti

Egyre dagad a botrány, a legfelsőbb bíróság vizsgálatot rendelt el, miután kiderült, hogy hány embert hallgatott le a görög titkosszolgálat.

A botrány még július végén tört ki Görögországban, amikor Nikosz Andrulakisz, az ellenzéki Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) elnöke panaszt nyújtott be a legfelsőbb bíróságon, melyben azt állította, hogy megpróbálták feltörni a telefonját. A szocialista politikus az Európai Parlament képviselője, és közlése szerint az Európai Parlament kiberbiztonsági szolgálata értesítette őt a lehallgatásról.

Nyár végén a görög hírszerző szolgálat igazgatója, Panagiotisz Kontoleon és a miniszterelnök hivatalának főtitkára, Grigorisz Dimitriadisz is lemondott az ügyben. Később kiderült, sokkal több érintettje lehetett a lehallgatásoknak.

A Dokumento című hetilap szombaton tényfeltáró cikkben számolt be arról, hogy a lehallgatott személyek listáján szerepelt Antonisz Szamarasz volt miniszterelnök, több jelenlegi kormánytag és a Vangelisz Marinakisz hajózási vállalkozó, az Olympiakosz és a Nottingham Forest labdarúgóegyesületek tulajdonosa. A lehallgatások célpontjai főleg a konzervatív Új Demokrácia (Nea Dimokratia) kormánypárt befolyásos tagjai voltak, akik Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök megbuktatása esetén lehetséges riválisai volnának.

A lap a görög ellenzéki párt, a baloldali Szirizához közeli újság, és állítólag a megfigyelésben kulcsszerepet játszó két személytől szerezték meg az információikat az üggyel kapcsolatban. Úgy tudják, hogy a Predator nevű kémszoftverrel végezték a megfigyelést. A lehallgatások ügyében a görög legfelsőbb bíróság is vizsgálatot indított, a Dokumento kiadóját, Kosztasz Vakszevaniszt hétfőn hallgatják meg - írta a Telex.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés