Hirdetés

Alig adóznak a világ leggazdagabbjai - veszélyben a demokrácia?

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Egy jelentés szerint a világ milliárdosainak aránytalanul alacsony adót kell fizetniük, sőt, vannak olyanok is, akik egyáltalán nem adóznak.

Az EU Tax Observatory szerint a legtöbb ember magasabb adókulcsot fizet, mint a szupergazdagok, akik – állításuk szerint – képesek bonyolult üzleti struktúrákat kialakítani és használni annak érdekében, hogy elkerüljék az adózást - írja a BBC

A világon körülbelül 2500 milliárdos van, összesen 13 billió dolláros vagyonnal. A Párizsi Közgazdasági Iskola részeként működő EU Tax Observatory jelentése azt vizsgálta, hogy az elmúlt 10 évben milyen sikeresek voltak a magánszemélyek és a vállalatok méltányos részesedésük megfizetésére irányuló erőfeszítések.

A jelentés szerint a gazdagok számlainformációinak automatikus megosztása több mint 100 országban jelentősen csökkentette az offshore-típusú adócsalást. A milliárdosok azonban megúszhatják a vagyonuk 0 vagy alig 0,5 százalékának megfelelő adókulccsal, mivel a fedőcégeiket gyakran használják fel a jövedelemadó elkerülésére.

Miközben a jelentés méltatta a 2021-ben 140 különböző ország között létrejött megállapodást, amely biztosítja, hogy a vállalatok legalább 15%-os társasági adót fizessenek, a jelentés szerint a tervet azóta "drámailag meggyengítette" a "kiskapuk növekvő listája".

Joseph Stiglitz, Nobel-díjas amerikai közgazdász a jelentés bevezetőjében arra figyelmeztet, hogy az adózás igazságtalansága veszélyt jelent a demokráciára.

"Ha az állampolgárok azt látják, hogy nem mindenki fizeti be a bevétele alapján méltányosnak számító részt adó formájában, akkor ők is elutasítják az adózást. Mégis miért adnák oda a kemény munkával megkeresett pénzüket az államnak, ha a gazdagok sem teszik?"

- tette fel a kérdést.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés