Hirdetés

Rossz hírt közöltek a Facebookkal kapcsolatban - ez sokakat érinteni fog

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Az összes hazai mobilszolgáltatónál megszűnik március 31-ig a nullás díjszabás, ami azt jelenti, hogy olyan alkalmazásokért és szolgáltatásokért kell ezután fizetni, amelyekhez eddig korlátlanul hozzáférhettek a felhasználók akkor is, ha a díjcsomagjuk internetes keretét már kimerítették.

Azaz március végével megszűnik az ingyenes facebookozás, messengerezés, whatsappozás, instagramozás, de még a Spotify-t és a navigációs programokat sem lehet díjszabás nélkül használni.

Az Európai Unió már korábban is kifogásolta ezt a gyakorlatot. 2022 júniusában az uniós tagállamok szakhatóságait tömörítő BEREC új iránymutatást adott ki, amely arról szólt, hogy a testület a bírói gyakorlat alapján a jövőben semmilyen, egyes platformokat vagy alkalmazástípusokat megkülönböztető zero rate konstrukciót nem tekint alkalmazhatónak - írja a Telex.

A Magyar Telekom nemrég például azt is közölte a felhasználókkal, hogy a jövőben milyen adatmennyiségekkel számolhatnak egyes applikációknál. Mint írták, Messengerben 100 üzenet elküldése még fel sem fog tűnni, mert csak 2 kilobájtnyi adatról van szó, a Facebook hírfolyam egyperces böngészése már 2 megabájt, de egy perc instagramozás 20 megabájtot is jelenthet, míg a Spotifyon egypercnyi zene meghallgatása átlagosan 5,6 megabájtot emészt fel.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés