Hirdetés

Orbán szövetségese bajban van: maga Joe Biden jelezte neki, hogy közel a vég

Nap Híre portré Nap Híre

Joe Biden amerikai elnök és tanácsadói állítólag úgy vélik, hogy Benjamin Netanjahu napjai meg vannak számlálva Izrael miniszterelnökeként a gázai háború következményei miatt, és ezt az elnök Netanjahu értésére is adta – írja az Times of Israel a Politico nyomán.

Biden még a miniszterelnöknek is jelezte, hogy nem sok ideje van hátra Izrael élén, azt javasolva Netanjahunak az elnök múlt havi izraeli háborús látogatása során, hogy az izraeli kormányfő gondolja át, milyen tanulságokat szeretne átadni utódjának - írja a Politico két magas rangú kormányzati tisztviselőre hivatkozva.

Egy harmadik amerikai tisztviselő szerint az amerikai kormányzaton belül az az elvárás, hogy Netanjahu csak néhány hónapig maradhat még hatalmon, vagy addig, amíg Izrael gázai szárazföldi bevonulásának első szakasza véget nem ér. Azonban valamennyi tisztviselő hangsúlyozta az izraeli politika változékonyságát, ami miatt Netanjahu sorsa is sokféleképpen alakulhat még.

Miközben Washington elkezdett gondolkodni egy Netanjahu utáni forgatókönyvön, tisztviselői tárgyalásokat folytattak a Nemzeti Egység elnökével, Benny Gantzcal, aki a háború kitörése után csatlakozott a kormányhoz; valamint Yair Lapid ellenzéki vezetővel és Naftali Bennett volt miniszterelnökkel - mondta egy korábbi amerikai tisztviselő a Politicónak.

A két magas rangú Biden-tisztviselő szerint a kormányzat attól tart, hogy Netanjahu esetleg saját politikai jövőjét összeköti a gázai háború ügyével, és a saját túlélése érdekében a Washingtonban tolerálhatónál tovább megy a konfliktus eszkalálása terén.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés