Hirdetés

A Hamász-vezető nem hajlandó elismerni az izraeli civilek meggyilkolását

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

A Hamász egyik magas rangú vezetője nem volt hajlandó elismerni, hogy a terrorcsoport civileket gyilkolt meg Izraelben. Azt állította, hogy csak a hadköteleseket vettek célba.

A Hamász egy izraeli zenei fesztiválon is vérfürdőt rendezett
A Hamász egy izraeli zenei fesztiválon is vérfürdőt rendezett

Moussa Abu Marzouk azt mondta a BBC-nek, hogy "a nők, gyerekek és civilek mentesülnek" a Hamász támadásai alól.

Állításai éles ellentétben állnak azokkal a videós bizonyítékokkal, amiken az látható, hogy a Hamász tagjai fegyvertelen felnőttekre és gyerekekre lövöldöztek.

Izraelben több mint 1400 embert ölt meg a Hamász az október 7-i támadásokban, többségük civilek voltak az áldozatok.

A BBC rákérdezett a túszok helyzetére is, mire Marzouk azt mondta, azért nem tudják szabadon engedni őket, mert Izrael bombázza Gázát, de ha tűzszünet lesz, átadják őket a Vöröskeresztnek.

Marzouk azt is állította, hogy az október 7-i támadás során Mohamed el-Deif, a Hamász Kasszám Brigádok katonai szárnyának vezetője arra utasította az embereit, hogy kíméljék meg a civilek életét. „El-Deif egyértelműen azt mondta a harcosainak, hogy „ne öljenek meg se nőt, se gyereket, se idős embert” – mondta. Szerinte a tartalékos katonák voltak a célpontok.

A BBC erre megmutatta a vezetőnek azokat a felvételeket, amiken az látható, hogy a Hamász tagjai fegyvertelen, az otthonaikban vagy autóikban lévő civilekre lövöldöznek. A lap úgy fogalmaz, hogy az addig “kifinomult, kimért modorú” férfi néha ingerültté vált, és nem válaszolt az ezt firtató kérdésekre.

Arra a kérdésre, hogy a Hamász politikai szárnya tudott-e a támadás előkészületeiről, a helyettes vezető azt mondta, hogy a fegyveres szárnynak "nem kell konzultálnia a politikai vezetéssel. Nincs szükség rá".

A katari székhelyű politikai szárny gyakran úgy tünteti fel magát, mint aki távol áll a gázai katonai erőktől.

Az Egyesült Királyság kormánya viszont nem lát köztük különbséget, mondván, hogy "a Hamász különböző részei közötti különbségtétel mesterséges megközelítés. A Hamász összetett, de egyetlen terrorista szervezet".

A szombati interjú azután készült, hogy Izrael megtagadta az Egyesült Államok kérését, hogy „humanitárius szünetet” tartsanak Gázában, hogy beengedjék a segélyeket és kiszabadíthassanak néhány túszt abból a 240-ből, akiket október 7-én rabolt el a Hamász Izraelből.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök pénteken kijelentette, hogy minden túszt el kell engedni, mielőtt bármilyen ideiglenes fegyverszünetet kötnének.

A BBC azt írja, Marzouk - aki a túszokat következetesen vendégeknek nevezte - kulcsszerepet fog játszani az Izraellel folytatott konfliktus alakulásában, és valószínűleg központi szerepet fog játszani a túszokról szóló tárgyalásokban is.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés